Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială De sărbători, românii preferă vinurile roşii

De sărbători, românii preferă vinurile roşii

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Oana Nistor - 22 Decembrie 2015

În luna decembrie, consumul de vin creşte cu peste 50%, iar românii preferă în această perioadă a sărbătorilor de iarnă vinurile roşii. Specialiştii recomandă consumul moderat şi asezonarea vinului cu meniul de pe masa festivă. Patronatul Naţional al Viei şi Vinului estimează producţia de vin de anul acesta în media ultimilor ani, cu puţin peste 4 milioane hectolitri.

În perioada sărbătorilor de iarnă consumul de vin creşte cu peste 50% faţă de o lună obişnuită. Dacă de regulă românii preferă să bea vinuri albe, în această perioadă preferă vinurile roşii, potrivit directorului general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. „În perioada sărbătorilor de iarnă comerţul cu vin creşte cu peste 50% faţă de o lună normală şi în special creşte consumul de vinuri roşii, românii alegând de obicei vinurile albe, circa 60% din total vinuri. Deşi nu există studii de piaţă, consumul total de vin în decembrie este estimat la 50 de milioane de litri, însă numai 40% provine din piaţa fiscalizată”, a declarat Ovidiu Gheorghe, citat de Agerpres.

Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor.

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului estimează producţia de vin de anul acesta în media ultimilor ani, cu puţin peste 4 milioane hectolitri, însă din punct de vedere calitativ, anul de recoltă 2015 a fost unul atipic, cu variaţii de calitate şi cantitate medie la hectar de la o regiune la alta. „Paradoxal, deşi am avut o vară şi o toamnă propice culturii de viţă-de-vie, cu precipitaţii suficiente şi cu perioadă prelungită de insolaţie, tocmai acest aspect, în general favorabil obţinerii vinurilor de calitate ridicată, a creat probleme viticultorilor în anumite regiuni viticole (în special Moldova, Vrancea). Temperaturile foarte ridicate au blocat în anumite parcele viticole procesul de fotosinteză şi au încetinit acumularea zaharurilor în struguri. Din informaţiile culese de noi de la producătorii de vin, există aşteptări importante referitor la calitatea vinurilor de la producătorii consacraţi care au urmărit cu atenţie aplicarea corectă şi la timp a tratamentelor fitosanitare”, a explicat Gheorghe.

La nivel european, România se situează în parametrii producţiilor ţărilor importante din punct de vedere vitivinicol, liderul mondial fiind însă Italia, cu o producţie de 48,9 milioane hectolitri în 2015, urmată foarte aproape de Franţa cu 47,4 milioane hectolitri.

Cum alegem vinul

Specialiştii recomandă nu doar un consum moderat de vin, ci şi o asezonare în raport cu meniul ales pentru mesele festive din această perioadă a sărbătorilor. Astfel, este recomandat a se ţine seama în alegerea vinurilor de culoarea cărnii. Astfel, la preparatele din carne albă (peşte, miel, pasăre, iepure de casă, porc) care sunt gătite prin înăbuşire, fierbere sau călite în unt se recomandă vinuri albe seci şi demiseci. Însă pentru acelaşi tip de carne gătit prin prăjire, cu excepţia puiului, se recomandă asezonarea cu vinuri roşii. Carnea roşie (vită, oaie, capră, vânat) va fi însoţită în special de vinuri roşii, seci şi demiseci, dar şi rose.

Brânzeturile vor fi „stropite” cu vinuri uşoare, rose sau roşii, însă ciupercile, în funcţie de modul de preparare, pot fi însoţite atât de vinuri roşii, cât şi de vinuri albe. La desert se consumă vinul dulce, alb sau rose. O atenţie sporită trebuie acordată şi temperaturii la care servim vinul: cele albe, seci şi demiseci se servesc la temperaturi de 6‑10 grade celsius, iar cele dulci la 4‑8 grade. În general vinurile roşii trebuie servite la 15-18 grade celsius, iar şampania la 5‑8 grade.