Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Decalaje mari între regiuni privind puterea de cumpărare
Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România este, în acest an, de 7.738 de euro, cu 56% mai mică decât puterea medie europeană de cumpărare (17.688 de euro) și faţă de anul trecut, când era de 8.017 euro (cu 51% sub media europeană), potrivit unui studiu de specialitate. În profil teritorial, decalajul dintre regiunile sau județele dezvoltate și cele defavorizate s-a adâncit față de anul trecut. În București puterea de cumpărare este de 15.314 euro, de 3,8 ori mai mare (față de 3,6 ori în 2022) decât în Vaslui.
Studiul GfK Purchasing Power pentru România şi Europa 2023 mai arată că România se află pe locul 33 între 42 de ţări din Europa în ceea ce priveşte puterea de cumpărare, indicator care măsoară venitul, inclusiv beneficii de la stat, pe care îl are la dispoziție o persoană pentru hrană, servicii, energie, pensii private, asigurări, vacanţă, transport, bunuri de larg consum etc., după deducerea impozitelor şi contribuţiilor. Studiul calculează puterea de cumpărare pe persoană, pe an, în euro, pe baza veniturilor şi câştigurilor raportate, a statisticilor privind beneficiile guvernamentale, precum şi a previziunilor economice ale organismelor specializate. Indexul puterii de cumpărare GfK indică venitul nominal disponibil al populaţiei, valori neajustate cu inflaţia.
Analiza, citată de Agerpres, arată că Bucureştiul se menține pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro (15.482 de euro în 2022), ceea ce înseamnă că locuitorii Capitalei au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media naţională şi de 3,8 ori mai multă decât locuitorii judeţului Vaslui, care au cel mai mic venit net disponibil pentru cheltuieli şi economii, de doar 4.010 euro (4.728 de euro în 2022) pe an, adică aproape 52% din media naţională.
Potrivit studiului, primele 10 județe în clasament sunt București, Cluj, Timiș, Ilfov, Sibiu, Brașov, Argeș, Arad, Alba și Prahova, care au toate o putere de cumpărare peste media de 7.738 de euro pe an (644,83 de euro pe lună). Judeţul Prahova, clasat pe locul zece, se apropie cel mai mult de nivelul mediu, cu un venit net disponibil de 7.836 euro (8.191 de euro în 2022) pe cap de locuitor. Restul județelor sunt sub media naţională.
În ansamblu, puterea de cumpărare a europenilor a crescut la 17.688 de euro în 2023 (+5,8% față de 2022), însă se păstrează diferenţe mari între cele 42 de ţări din Europa care au fost analizate. Astfel, în timp ce Liechtenstein, Elveţia şi Luxembourg sunt statele cu nivelurile cele mai ridicate ale venitului net, Belarus, Kosovo şi Ucraina înregistrează cele mai mici puteri de cumpărare.
Per total, 16 dintre cele 42 de ţări examinate sunt peste media europeană, în timp ce 26 de ţări au puterea de cumpărare sub medie, inclusiv Spania, care are un venit net disponibil de 16.449 de euro/locuitor, uşor sub medie. Ucraina este la coada clasamentului, cu doar 2.478 de euro per capita (14% din media europeană). (C. Z.)