Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Decizia privind taxa auto va fi luată la începutul lunii februarie
Premierul Emil Boc a declarat că în cazul taxei de poluare auto trebuie să se găsească „un echilibru“ între nevoia de a proteja industria autohtonă, de a preveni ca România să devină un cimitir al maşinilor vechi, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a nu împiedica românul să aibă acces la o maşină decentă.
„Acesta este principiul de la care pornim. În februarie vom lua o decizie, pentru că, dacă e să modificăm ceva, se poate face doar prin ordonanţă de urgenţă, pentru că tot prin ordonanţă de urgenţă e reglementată actuala formulă, iar pe timpul vacanţei parlamentare nu poţi emite ordonanţe de urgenţă“, a spus el. Acesta a adăugat că ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a prezentat în şedinţa de guvern soluţiile pe care le are în vedere. „Cred că, în primul rând, ar trebui să reglementăm situaţia tranzitorie la oamenii care şi-au luat maşini până la 15 decembrie, când a intervenit noua taxă şi i-a prins pe foarte mulţi total nepregătiţi, pentru că nu aveau de unde să ştie că se modifică legislaţia şi nu e vina lor că RAR şi celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu nu le-au făcut programarea ca să poată înmatricula maşina. În ceea ce priveşte cuantumul, va trebui să avem o discuţie foarte serioasă la nivelul Guvernului şi vom lua o decizie la începutul lunii februarie“, a mai spus acesta. Comisia Europeană a adus la cunoştinţa autorităţilor române - printr-o scrisoare trimisă la 22 decembrie - că informaţiile furnizate de autorităţile de la Bucureşti executivului comunitar, cu privire la noua taxă auto sunt incomplete pentru ca Bruxellesul să poată realiza o analiză completă a actului normativ.