Ministerul Apărării Naţionale (MApN) semnalează, pe platforma Inforadar, dezinformări apărute în spaţiul public care reiau naraţiunile unor presupuse demersuri pe care autorităţile statului le-ar face pentru
Declarații controversate privind soarta palestinienilor din Gaza
Propunerea preşedintelui american Donald Trump de strămutare a palestinienilor în Egipt şi Iordania și de preluare sub control american a Fâșiei Gaza a provocat numeroase reacții de dezaprobare. Indignarea stârnită de propunerea lui Trump se explică în parte prin faptul că planul subminează eforturile internaţionale de decenii în favoarea unei soluţii cu două state. În Fâşia Gaza trăiesc aproximativ 2 milioane de oameni.
Iordania şi Egipt, ţări care au semnat acorduri de pace cu Israelul în 1979, respectiv 1994, precum şi alte ţări arabe, au respins „indiferent de circumstanţă” propunerea de mutare forţată a palestinienilor din Gaza şi au insistat că enclava poate fi reconstruită fără a-i evacua locuitorii.
Planul lui Trump constituie o ameninţare de securitate pentru Iordania, țară care însă depinde de ajutorul american de 1,5 miliarde de dolari pe care îl primește anual (750 milioane ca ajutor economic şi 350 milioane ca asistenţă militară), consideră analişti consultaţi de AFP. În opinia lui Samih al-Maaytah, fost ministru iordanian, proiectul ar fi „o sinucidere politică pentru Iordania și Egipt, pentru că vor fi acuzate de complicitate la strivirea cauzei palestiniene. În ce priveşte Iordania, planul ar schimba demografia noastră şi ecuaţia politică, distrugându-ne identitatea naţională”. Jumătate din cei 11 milioane de locuitori ai regatului sunt de origine palestiniană, mulţi veniți în Iordania după crearea statului Israel în 1948.
Regele Iordaniei, Abdallah al II-lea, a respins „orice tentativă” care ar viza preluarea Fâșiei şi strămutarea locuitorilor. Monarhul iordanian se va întâlni cu Trump mâine, 11 februarie, la Washington, dar înainte de asta a făcut o vizită la Londra. În ultimele zile, monarhul haşemit şi-a coordonat poziţia cu liderii unor state arabe, printre care premierul şi prinţul moştenitor saudit Mohamed bin Salman, preşedintele emiratez Mohamed bin Zayed şi preşedintele egiptean Abdel Fattah al Sisi.
Și Egiptul a condamnat atât inițiativa lui Trump, cât și declarațiile ministrului israelian al apărării, care a cerut joi armatei să elaboreze un plan pentru evacuarea palestinienilor care vor să părăsească Gaza, un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe egiptean arătând că sprijinul Tel Aviv-ului pentru mutarea palestinienilor „slăbeşte şi distruge negocierile asupra unui acord de încetare a focului şi incită la reluarea luptelor”, scrie AFP.
Fostul premier israelian Ehud Barak a calificat drept o „fantezie” propunerea preşedintelui american, relatează dpa. Într-un interviu acordat unui post de radio, Ehud Barak a sugerat că declaraţiile lui Trump ar putea fi o încercare de a-i avertiza pe liderii arabi că „asta este ceea ce vă aşteaptă dacă nu vă treziţi, propuneţi o cale practică pentru Gaza şi ajutaţi la îndepărtarea Hamas de la putere”. (C. Z.)