Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Defrișări interzise în aproape jumătate din pădurile României
O nouă legislație în domeniul forestier așteaptă aprobarea Guvernului și, apoi, dezbaterea și adoptarea de către Parlament. Printre cele mai importante prevederi ale noului Cod Silvic se numără faptul că tăierile vor fi interzise nu numai în Parcurile Naţionale, ca până acum, ci și în Parcurile Naturale şi în toate siturile Natura 2000. Pentru furtul de lemne, pragul pentru infracţiune a fost coborât de la 10 mc la 5 mc, la care se adaugă măsura confiscării mijlocului de transport.
Proiectul noului Cod Silvic a fost trimis marți către ministere și, după avizare, va fi aprobat în cea mai apropiată ședință de Guvern, a anunțat, la o conferinţă de specialitate, ministrul mediului, Mircea Fechet, precizând că „o legislaţie primară bună este esenţială atunci când doreşti să reformezi un sistem”. „În prima şedinţă de Guvern, de îndată ce am cele 17 semnături (ale ministerelor, n.r.) pe ultima pagină, voi intra cu acest Cod Silvic. Apoi va fi transmis de urgenţă Parlamentului spre adoptare. Sper să fie adoptat foarte repede (...). Voi merge în plenul Parlamentului pentru a-l susţine”.
Conform Ministerului Mediului, noul Cod Silvic interzice tăierile la ras (defrișările) și în Parcurile Naturale (541.140 de hectare) şi în toate siturile Natura 2000 (5,5 milioane de hectare), adică în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării. În prezent, tăierile sunt interzise doar în Parcurile Naţionale (896.758 de hectare).
Documentul va permite statului să îşi asume împădurirea terenurilor despădurite şi abandonate de proprietar. Proprietarul (de stat sau privat) este obligat să asigure paza pădurii, dar are dreptul să aleagă o firmă specializată sau să organizeze paza în regim propriu în baza unui regulament.
Localitățile dependente de pădure vor avea acces prioritar la resursele forestiere și se vor asigura fonduri pentru extinderea drumurilor din păduri şi pentru construcţia de depozite de lemn de foc cât mai aproape de comunităţi. Astfel, minimum 5% şi maximum 20% din încasările ocoalelor silvice de stat şi private din vânzarea de lemn vor ajunge sub formă de investiţii în construcţia de drumuri forestiere şi depozite, mai prevede proiectul.
De asemenea, toţi proprietarii de pădure vor fi incluşi în Registrul Naţional Forestier, va fi întocmit Catalogul Naţional al Ecosistemelor cu înaltă valoare de conservare şi apare conceptul de „insule de îmbătrânire”, suprafeţe de pădure de minimum 0,1 ha, cu mare rol în menţinerea biodiversităţii, care vor fi protejate de tăieri.
Nu în cele din urmă, orice persoană va avea dreptul să se plimbe pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară, fie că este deţinută de statul român, fie că este privată. „Că vorbim de ciuperci, de plimbări cu bicicleta, că ne plimbăm pe jos (accesul în pădure și la resursele acesteia, n.r.) este un lucru care nu ar trebui să fie vreodată interzis”, a subliniat ministrul, potrivit Agerpres. (C. Z.)