În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
Delegaţia FMI nu agreează reducerea TVA la alimente
Următoarea misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va avea loc după alegerile parlamentare, a declarat, la finalul celei de-a şasea misiuni, Erik de Vrijer, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România.
Am convenit cu Guvernul ca următoarea misiune să se întâmple curând după alegerile parlamentare. Să o facem înainte de alegerile parlamentare, nu este foarte eficient. Va fi un nou Parlament, un nou Guvern, şi deci este important să discutăm despre ceea ce se va întâmpla în 2013 mai bine după alegeri", a spus de Vrijer. În perioada 31 iulie - 14 august s-a desfăşurat la Bucureşti cea de-a şasea misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene. În cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanţii României, printre altele, aceştia au modificat prognoza de creştere economică de la 1,5%, cât era iniţial, la 0,9%, au decis majorarea preţului gazelor naturale, au schimbat termenele privind privatizările şi listările companiilor de stat, dar, pe de altă parte, nu au fost de acord cu reducerea TVA la alimentele de bază şi au atras atenţia asupra fondurilor europene, afirmând că Guvernul ar trebui să se axeze pe câteva proiecte mari pe care să le ducă la finalizare. Referitor la propunerea de reducere a TVA la alimente, delegaţia nu este de acord cu aceasta. "Am discutat despre reducerea TVA la alimente şi nu am sfătui să se meargă în această direcţie, pentru un număr de motive. La acest moment, când avem şi o secetă care creează unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, în special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scăzând rata la TVA pe produsele alimentare, îi vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine, în general, dacă există o problemă specifică, a unui grup specific, pe o perioadă de timp specifică, să ai mai degrabă subvenţii directe decât să schimbi sistemul fiscal", a explicat de Vrijer. Oficialul FMI a adus în discuţie şi problemele din sistemul românesc de sănătate, unde, deşi sunt alocate sume mai mici în comparaţie cu alte ţări emergente din Europa, acestea nu sunt cheltuite eficient. Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond. (Bogdan Cronţ)