Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Delta, o atracție pentru „observatorii de păsări”
Operatorii turistici din Deltă au început să primească din nou grupuri de turişti străini pasionați de observarea și fotografierea păsărilor, după ce timp de doi ani de zile aceste vizite au fost anulate din cauza pandemiei, iar acum ei speră ca situaţia din Ucraina să nu-i afecteze la fel de mult ca în 2014.
Potrivit ghidului Iliuţă Goean, turele de birdwatching (observarea păsărilor) şi de fotografie atrag turişti în Deltă, mai ales iarna, datorită numeroaselor specii de păsări care cuibăresc în zonă.
„Am avut câteva grupuri pentru birdwatching şi fotografie şi a fost foarte interesant să deschidem sezonul în forţă”, a declarat, pentru Agerpres, Goean.
Vedetele iernii sunt gâştele, în special cele cu gât roşu, dar şi gârliţa mare şi cea mică, ultima foarte rară.
„Păsărarii străini vor să le vadă comportamentul în mediul lor natural. Dar sunt foarte multe păsări care iernează aici. Am găsit de exemplu un cufundar cu cioc alb. Este o mare atracţie pentru că e o pasăre venită din nordul Rusiei şi nu toată lumea are ocazia să ajungă în nordul Siberiei pentru această specie”, a afirmat Iliuţă Goean.
Și pelicanii creți sunt căutați de ornitologii amatori, mai ales în lunile ianuarie şi februarie când sunt în penaj nupţial și sunt foarte spectaculoși.
„Problema cea mai mare la ora actuală o reprezintă bărcile rapide. (…) Păsările nu mai au pur şi simplu unde să cuibărească. În momentul în care din 10 în 10 minute cuiburile sunt lovite de valuri de un metru, un metru şi jumătate, şi de oameni extrem de gălăgioşi, nu ai cum să ai păsări care să cuibărească în zonă. Practic, fauna se retrage tot mai mult în adâncul Deltei sau pleacă”, a mai spus Goean. (C. Z.)