Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Demersuri pentru redeschiderea băilor termale de la Siriu
Autoritățile locale din Siriu, județul Buzău, au cerut ajutorul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a obține un aviz de exploatare și a reactiva Băile Siriu, deosebit de populare până în anii 70 datorită apelor termale, cu temperaturi care atingeau aproximativ 40 de grade Celsius. Comuna este situată pe Valea Buzăului, în preajma lacului de acumulare Siriu, pe șoseaua națională DN10 care leagă Buzăul de Brașov, la circa 80 de kilometri depărtare atât de Buzău, cât și de Brașov.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Siriu, băile termale au fost închise odată cu demararea lucrărilor la barajul de acumulare Siriu, construit între anii 1975 și 1994, iar în prezent se poartă discuţii cu ANRM în vederea obţinerii unui aviz de exploatare, instituția exprimându-și disponibilitatea de a ajuta administraţia locală în vederea înregistrării şi valorificării apelor termale de la Siriu şi a reactivării băilor.
„Băile Siriu au fost desfiinţate odată cu construirea barajului, ulterior Cooperativa Agricolă de Producţie (CAP) a construit pe malul celălalt o altă locaţie unde au funcţionat o perioadă, dar acele construcţii sunt dezafectate şi sunt în proprietatea unei persoane fizice. Noi, comuna, ne dorim să obţinem de la ANRM în primă fază un aviz de exploatare. (...) Obţinerea avizului de exploatare este punctul zero, după aceea plănuim să ducem conducta pe proprietatea primăriei, apoi zona va trebui dezvoltată”, a declarat, pentru Agerpres, Dragoş Voicu, primarul comunei.
Doru Brătulescu, scriitor şi antreprenor în domeniul turismului, aminteşte că până în anii 70, staţiunea era cunoscută în întreaga ţară datorită apelor termale. „Compoziţia chimică a apelor era fantastică. Se făceau băi galvanice, băi sodice, băi iodice”, a precizat, pentru Agerpres, scriitorul.
Conform volumului „Ţipătul turismului în amintiri de pe Valea Buzăului”, semnat de Doru Brătulescu, înainte de a fi desființate, băile termale funcționau de la 1 iunie până la 1 octombrie. După amenajarea barajului, izvorul termal „a reizvorât pe un teren aflat pe partea dreaptă a lacului de acumulare, teren aflat în proprietatea CAP”, arată autorul.
Cunoscute încă de la începutul secolului trecut sub denumirea de Băile Berbeci, Băile Siriu erau lăudate și în presa interbelică. Băile sunt „cele mai favorizate de natură, având pe o suprafaţă relativ mică surse puternice de ape radioactive, alcaline, bicarbonate şi sulfuroase. Băile Siriu sunt cele mai bogate în iod din ţară. (...) Băile sunt cele mai căutate contra reumatismului, iar apele sunt bune contra boalelor de stomac, ficat şi rinichi”, scria în iulie 1934 publicaţia „Dimineaţa”.
Reactivarea băilor termale ar crește atractivitatea părții de nord a judeţului Buzău, parte a Geoparcului UNESCO „Ţinutul Buzăului”, cunoscută acum pentru plimbările cu caiacele, tururile de ciclism, hiking sau rafting care se organizează în zona lacului de acumulare Siriu. (C. Z.)