Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Demersuri pentru schimbarea legii europene privind alimentele
Patru state vor solicita schimbarea legislaţiei Uniunii Europene (UE), astfel încât consumatorii să fie protejaţi faţă de practica unor companii care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele din Est. Şi românii au constatat diferenţe de calitate între marfa vândută în România față de cea din Vest, însă Protecţia Consumatorului susţine că nu a primit plângeri în acest sens.
Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi guvernele din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au plâns, în nenumărate rânduri, că unii producători folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse alimentare destinată Europei Centrale şi de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania şi Austria. Autorităţile slovace, spre exemplu, au descoperit diferenţe de gust, compoziţie şi gramaj la aproape zece produse alimentare. Ungurii au făcut şi ei teste care au confirmat diferenţe de calitate. Un studiu ceh, efectuat în 2015, arată că iaurtul, cafeaua instant, margarina şi o parte din carnea procesată comercializată în Cehia au fost produse cu ingrediente diferite.
Practica este legală în prezent, deoarece UE solicită doar o listă clară de ingrediente pe ambalaj, nu şi indicatori referitori la provenienţa şi calitatea materiilor prime.
Şi consumatorii români au constatat diferenţe de calitate între marfa vândută în România şi cea din vestul Europei, dar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) susţine că nu a primit plângeri în acest sens. Totuşi, potrivit stiriletvr.ro, reprezentanţii ANPC vor solicita specialiştilor din domeniu o poziţie privind posibila practică a dublului standard din punctul de vedere al calităţii produselor alimentare. „Concluziile desprinse în urma acestor demersuri vor fi aduse la cunoştinţa Comisiei Europene atât direct, cât şi prin europarlamentarii României, pentru a putea stabili o abordare unitară, în concordanţă cu politicile de protecţie a consumatorilor din Uniunea Europeană”, arată ANPC într-un comunicat transmis presei.
Pentru a discuta această problemă, liderii statelor din Grupul Vişegrad - Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia - vor avea în această săptămână o reuniune specială, la Varşovia, în urma căreia „se va solicita Uniunii Europene să adopte măsuri legislative care ar interzice astfel de practici ce umilesc oamenii şi creează două categorii de oameni”, după cum a informat premierul slovac, Robert Fico, citat de Reuters.
Solicitat să-şi exprime poziţia pe această temă, comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis, i-a încurajat pe consumatori să facă reclamaţii la organizaţiile de protecţie a consumatorilor şi să ceară o calitate uniformă indiferent de ţara în care sunt comercializate produsele, sugerând totodată că firmele din domeniul alimentar nu pot fi obligate să-şi adapteze produsele la gustul naţional sau la puterea de cumpărare.
Declaraţia sa vine după ce ministrul agriculturii din Cehia, Marian Jurecka, a spus că ţara sa va cere Uniunii Europene să interzică vânzarea de produse alimentare de calitate inferioară în Europa de Est de către aceleaşi mărci care comercializează produse mai bune în Occident. „Pentru unele produse suntem de fapt coşul de gunoi al Europei”, a spus Marian Jurecka.
„Obiectivul nostru principal este să schimbăm legislaţia UE, astfel încât dacă un produs are acelaşi producător şi acelaşi ambalaj, iar la prima vedere este acelaşi produs, să conţină aceleaşi ingrediente”, a mai spus Jurecka, subliniind că, într-o piaţă unică, trebuie să existe standarde unice de calitate.