Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Depăşiri alarmante ale normelor de poluare în marile oraşe
După ce a făcut o vizită la o staţie de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti, ministrul mediului, Costel Alexe, a avertizat că autorităţile din subordinea sa vor sancţiona primăriile care nu vor lua măsurile necesare pentru scăderea nivelului de poluare a aerului. Totodată, ministerul va suplimenta fondurile pentru încurajarea transportului public electrificat şi nepoluant în marile oraşe.
Depăşirile normelor de poluare există, sunt din ce în ce mai mari de la an la an şi toate administraţiile publice din România trebuie să implementeze planurile de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului, a declarat, luni după-amiază, ministrul mediului, Costel Alexe. „Am venit azi într-o vizită de lucru în teren în urma informaţiilor alarmante apărute în presă. (...) Aceste depăşiri alarmante există. Sunt din ce în ce mai mari de la an la an. Toate administraţiile publice din România trebuie să îşi implementeze planurile de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului. În situaţia Bucureştiului, care este în procedura de contencios privind relaţia cu Comisia (...), în momentul de faţă mai nici una dintre măsurile incluse în plan nu a fost implementată“, a spus Alexe.
El a subliniat că în 2013, la Staţia de monitorizare a calităţii aerului de la Cercul Militar Naţional, au fost înregistrate 24 de zile cu depăşiri ale normelor de poluare, iar în 2018 au fost 70. Alexe a mai spus că Ministerul Mediului va suplimenta fondurile pentru încurajarea transportului public electrificat în marile oraşe. „În momentul de faţă nu avem în Bucureşti o centură aşa cum ar trebui, astfel încât tot traficul să nu tranziteze centrul. Nu avem, în momentul de faţă, un transport public electrificat. Am avut prin Ministerul Mediului o măsură dedicată celor trei oraşe cu probleme de poluare şi aflate în procedură de infringement - Bucureşti, Braşov şi Iaşi, astfel încât să-şi modernizeze transportul în comun. Din păcate, doar Bucureştiul şi Braşovul au reuşit să acceseze aceste fonduri“, a precizat oficialul.
Alexe a punctat, totodată, că autorităţile vor sancţiona orice primărie care nu va lua măsurile necesare pentru scăderea nivelului de poluare a aerului. „Îi anunţ pe toţi cei trei primari din Bucureşti, Iaşi şi Braşov că, prin autorităţile din subordinea ministerului, vom sancţiona orice abatere şi dacă nu vor fi luate măsurile necesare“, a adăugat Alexe.
În replică, primarul general Gabriela Firea a declarat că a luat măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului în Capitală, dar că nu se poate recupera în 36 de luni ce nu s-a făcut în zeci de ani. Printre măsuri, se menţionează vinieta Oxigen, achiziţionarea a 830 de noi mijloace de transport STB sau cele 30.000 de vouchere pentru achiziţionarea de biciclete.