Parada de Ziua Naţională organizată de Ministerul Apărării Naţionale în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti la care vor defila trupe ale Armatei României şi militari străini va avea loc duminică, 1
Deprecierea leului se va menţine pe termen mediu
Deprecierea leului din această perioadă a fost cauzată, în principal, de "veştile rele venite din zona euro", a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Deprecierea leului faţă de euro este o consecinţă a aversiunii faţă de risc a investitorilor, iar tendinţa se va menţine pe termen mediu, apreciază analiştii financiari. "Este, în primul rând, o consecinţă a situaţiei globale - aversiune faţă de risc, investitorii îşi retrag capitalul din activele de risc şi, în special, din economiile emergente", a declarat Cristian Cochintu, analist financiar la Admiral Markets. "Mă aştept să se menţină această tendinţă cel puţin pe termen mediu, nu văd ce ar putea schimba sentimentul negativ din pieţele financiare în perioada următoare. Deocamdată este doar o fază de panică, dar, dacă se transformă în descurajare, se repetă scenariul din 2008", a spus analistul financiar. Moneda naţională a atins, săptămâna aceasta, un nou minim istoric în raport cu moneda europeană, Banca Naţională a României anunţând un curs de 4,4587 lei/euro. Problemele Greciei s-au răsfrânt şi asupra leului Deprecierea leului din această perioadă a fost cauzată în principal de "veştile rele venite din zona euro", a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, cu referire la situaţia tensionată provocată de posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro. "Şocul s-a resimţit instantaneu. Euro s-a depreciat imediat faţă de dolar. În regiunea noastră, leul a sărit peste pragul de 4,45, iar zlotul, forintul şi coroana s-au depreciat şi mai mult. E încă o dovadă că riscurile externe sunt dintre cele mai mari", a spus Adrian Vasilescu. Oficialul BNR a subliniat că, "în condiţiile în care opinia publică este inflamată", cele mai mici aluzii provoacă mişcări imediate şi violente în pieţe şi că, în aceste condiţii, eforturile de temperare făcute de băncile centrale, "oricât de mari ar fi, nu pot avea decât efecte limitate".(Bogdan Cronţ)