Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Deputaţii dezbat, astăzi, Legea unitară a pensiilor
Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice va intra, astăzi, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, urmând să fie supus votului final miercuri, 16 iunie. Pe 2 iunie, Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat raport favorabil pentru iniţiativa referitoare la sistemul unitar de pensii publice. Printre cele mai importante modificări aduse de comisie se numără reducerea vârstei standard de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani. În forma proiectului iniţiat de Guvern, vârsta standard de pensionare era stabilită la 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Deputaţii au mai decis ca, la calculul punctului de pensie, să fie folosit câştigul salarial mediu brut, în locul salariului mediu brut, iar militarii să fie integraţi în sistemul unitar de pensii publice. Astfel, cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care beneficiază de ajutoare lunare, vor participa la sistemul unitar de pensii publice, prevăzut a intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.
Totodată, deputaţii din Comisia de muncă au adoptat forma propusă de Executiv în ceea ce priveşte valoarea punctului de pensie şi calcularea acestuia. "La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. Valoarea punctului de pensie se majorează cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizată pe anul precedent", se arată în articolul 102 adoptat în forma Guvernului.