Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Deputații sunt pro Coaliția pentru Familie. Urmează votul senatorilor
Iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, prin care familia este definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Este un moment istoric, susțin reprezentanții Coaliției pentru Familie, inițiatorul demersului civic, care consideră că de acum „referendumul de revizuire nu mai poate fi împiedicat”. Inițiativa urmează să fie votată și în Senat, Cameră decizională.
După avizul favorabil unanim al Curții Constituționale, 232 de deputați din cei 270 prezenți au votat, marți, proiectul de revizuire a articolului 48, alineatul 1, din Constituție în vederea definirii căsătoriei ca uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie. Doar 22 de deputați s-au declarat împotrivă, în timp ce 13 s-au abținut. Urmează ca și senatorii să supună la vot această inițiativă civică, coordonată de Coaliția pentru Familie. Rezultatul obținut la Camera Deputaților arată că majoritatea partidelor politice susțin acest demers, semnat de peste 3 milioane de români. De la acest punct, „referendumul de modificare a Constituției nu mai poate fi împiedicat”, sunt de părere reprezentanții Coaliției pentru Familie, într-o postare pe pagina de facebook.
În opinia președintelui Mihai Gheorghiu, „lucrurile au intrat pe făgaşul normal”. Acesta și-a exprimat speranța că și senatorii vor adopta proiectul, pentru ca legea să poată merge, apoi, spre promulgare, după care să se organizeze referendum, însă nu mai devreme de toamnă. „Din punctul nostru de vedere este exclusă convocarea referendumului în lunile de vacanță, iulie și august. Ar fi absolut nefericită o astfel de soluție. Ultima lună în care se poate convoca cu succes un referendum este iunie. Dacă nu, cred că va fi vorba de toamnă. Dar nu putem prezuma nimic. Totul e la voința Parlamentului”, a declarat Gheorghiu pentru o publicație online.
Chiar dacă și senatorii vor vota pozitiv, greul pentru Coaliție nu a trecut. Aceasta va trebui să se pregătească pentru campania electorală de dinaintea referendumului, care va fi „o perioadă complicată”, după cum spune chiar Mihai Gheorghiu. Și aceasta în condițiile în care inițiativa se lovește de o opoziție serioasă în presă. „Ne bucurăm de un tratament extrem de drastic din partea presei. Coaliția pentru Familie nu-și poate răspândi mesajul și argumentarea decât în momentele în care trebuie să răspundă unor atacuri și unor neînțelegeri. Ne vom îndrepta atenția și energia spre a comunica direct cu cetățenii, vom folosi din nou zecile de mii de voluntari care au ajutat la strângerea semnăturilor, vor împărți direct fluturași cu argumentația noastră, astfel încât dacă nu ne vom bucura de atenția presei, să putem să ne bucurăm de atenția publicului larg, a cetățenilor României. Va fi o perioadă complicată și, de asemenea, o provocare pentru Coaliție”, a precizat Mihai Gheorghiu pentru aceeași publicație electronică.
Strângerea celor peste 3 milioane de semnături a fost un efort imens, organizat și care a fost posibil datorită voluntarilor, dar și altor oameni care au vrut să ajute Coaliția pentru Familie în acest demers într-un fel sau altul. Negocierile, așteptarea, amânările au fost grele, „dar cred că, până la urmă, e un parcurs normal, chiar dacă mai lung decât am sperat sau ne-am așteptat”, spune Gheorghiu.
Potrivit Coaliției pentru Familie, votul deputaților este un semnal puternic că „voința celor 3 milioane de români este în sfârșit ascultată și respectată. E lucrul pe care ni l-am dorit tot timpul. Mai este un singur pas: Senatul. Dumnezeu să binecuvinteze România!”, scriu aceștia pe pagina de facebook.