Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Derogare europeană pentru tăiatul porcului şi al mielului în mod tradiţional

Derogare europeană pentru tăiatul porcului şi al mielului în mod tradiţional

Data: 08 Ianuarie 2008

Autorităţile române au solicitat anumite derogări de la legislaţia europeană, pentru o tranziţie mai uşoară. Cea mai mare problemă întâlnită în mediul rural a fost cea cu privire la sacrificarea porcului şi a mielului în pragul sărbătorilor de iarnă sau de Paşti, deoarece legea europeană cere „asomare“, iar cea românească cere „cuţitul“. Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a anunţat că ţăranii îşi vor putea sacrifica „tradiţional“ animalele şi în acest an, deoarece am cerut un răgaz de la autorităţile europene pentru acest lucru. „În luna decembrie am discutat cu reprezentanţii CE şi am obţinut un acord de principiu în ceea ce priveşte sacrificarea porcilor şi mieilor, în mod tradiţional, fără asomare, în anumite perioade din preajma sărbătorilor de Crăciun şi de Paşti“, a precizat Cioloş. Acesta a menţionat că decizia va fi luat de Executiv prin emiterea unei Hotărâri, cel mai probabil până în preajma sărbătorilor de Paşti. „Hotărârea va intra în vigoare până în luna aprilie, astfel încât ţăranii să îşi poată sacrifica mieii în mod tradiţional, decizia, însă, nu va fi valabilă pentru marile exploataţii şi în abatoare, unde trebuie respectate reglementările europene“, a mai spus ministrul Agriculturii. Începând din 2007, tradiţionalul ritual de tăiere a porcului de Crăciun în România trebuia să ţină cont de directiva europeană privind bunul tratament al animalelor, care trebuia aplicată atât de procesatorii industriali, cât şi de crescătorii din gospodăriile particulare. Fermierii români trebuiau să îşi sacrifice porcii în perioada Crăciunului numai dacă animalele au fost asomate înainte de sacrificare. Acest procedeu face ca animalul să nu mai simtă pericolul sacrificării şi nici durerea la aceeaşi intensitate ca atunci când este sacrificat după metodele clasice - tăierea jugularei. Asomarea presupune amorţirea funcţiilor vitale ale animalului, nu uciderea lui, şi se poate face cu glonţ captiv. (S.D.)