Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Deşi este secetă, tarabele sunt pline
În toiul lunii lui gustar, în una dintre cele mai călduroase veri de cincizeci de ani încoace, seceta îşi face de cap. Totuşi, Piaţa Obor se bucură de belşugul verii. Pentru moment încă nu au apărut majorări importante de preţuri.
În Piaţa Obor, administraţia a suplimentat mesele pentru vânzarea legumelor şi fructelor, mai ales acum în sezonul de vârf al pepenilor. Preţurile generale nu sunt prea mari, dar fiecare bănuţ trebuie drămuit. Astfel, cartofii albi pot fi cumpăraţi la 1 leu kilogramul, iar cei roşii la 1,20 lei. Roşiile au preţurile cele mai variate, se pot cumpăra, în funcţie de calitate, începând cu 1,50 lei kilogramul şi terminând cu cele mai de soi care pot ajunge la 4 lei. Ardeiul gras se vinde începând cu 1 leu pentru un kilogram (sunt cei mai mici şi mai prizăriţi ce se folosesc doar la gătit) şi până la cei mai frumoşi şi mai potriviţi pentru copt sau umplut care ajung la 3,50 lei. Ardeii kapia pendulează între 3 şi 4 lei kilogramul. Varza este destul de scumpă vara asta: 3 lei pentru un kilogram. Vinetele, care în ciuda secetei au invadat piaţa, le găsim la 1 leu şi 1,50, conopida, în luna august o delicatesă, se vinde cu 6 lei kilogramul. Dar "regina pieţei", şi la propriu, şi la figurat, este fasolea galbenă sau verde păstăi care ajunge la 8 şi 10 lei kilogramul. Fasolea boabe îşi menţine preţul de astă primăvară, 6-8 lei, în funcţie de mărimea bobului. Pentru ceapa nouă se cer 2 lei la kilogram, iar pentru o legătură cu cinci fire de ceapă verde 1 leu. Morcovul este preţuit la 3 lei kilogramul, ţelina se vinde cu 3 lei kilogramul, iar dovleceii cu 2 lei. Bamele, legume mai exotice şi mai pretenţioase, se vând cu 12 lei pentru un kilogram. Verdeţurile, în schimb, sunt mai scumpe: 1 leu legătura de pătrunjel şi leuştean, iar mărarul este 1,5 lei. Castraveţii, alte legume iubitoare de multă apă, costă acum 2,5 lei faţă de 1 leu în luna iunie. Salata verde este vândută cu 1,5 până la 2 lei căpăţâna, iar loboda la 1 leu legătura. Ştiuleţii de porumb costă 50 de bani bucata, iar kilogramul de grâu de spic este la 1,5 lei. Ciupercile de cultură au ajuns 5-6 lei kilogramul, iar ardeiul iute, dacă nu îl cumperi la 1 leu cinci bucăţi, îl poţi lua la kilogram cu 4 lei. Plantele aromatice sunt foarte ieftine: busuiocul, cimbrul, tarhonul, salvia şi menta se vând cu 1 leu legătura. Usturoiul românesc este 7 lei kilogramul sau 5 lei două funii a câte 10 bucăţi, iar cel chinezesc - 17 lei kilogramul. Fructe de pădure, miere de albine, miez de nucă Grămezile de pepeni galbeni, verzi şi vărgaţi te îmbie să-i iei numaidecât acasă, iar preţurile sunt astfel: 1 leu kilogramul de pepene roşu şi 1,5 lei cel galben. Aşa-zisele mere sântilieşti sunt 2 lei kilogramul, iar celelalte, de import, 6 lei. Perele mici galbene şi dulci costă 4-5 lei, caisele de grădină sunt preţuite la 4 lei, nectarinele la 4 lei, iar piersicile de Medgidia de la 5 lei pe kilogram. Au apărut primii struguri, de Vrancea sau de Dobrogea, şi se vând cu 4 sau 5 lei kilogramul. Prunele vinete sunt la preţuri fără concurenţă: de la 1,5 la 2,5 lei kilogramul. Încă mai găsim pe tarabe fructe de pădure: zmeură la 12 lei kilogramul şi afine la 16 lei. Mierea de albine se vinde cu 18 lei borcanul de 800 de grame, iar miezul de nucă costă în jur de 25 lei kilogramul. Acestea sunt preţurile din această săptămână. Vom vedea dacă prelungirea secetei va afecta şi producţia şi preţurile.