Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Despăgubiri pentru culturile afectate de secetă
Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta severă din perioada aprilie-septembrie 2015, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Comisia Europeană a aprobat, în 17 noiembrie 2015, schema de ajutor privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de secetă severă în perioada aprilie-septembrie 2015. Decizia CE confirmă faptul că ordonanţa de urgenţă respectă prevederile orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2014-2020”, se arată în document. Potrivit acestuia, ordonanţa de urgenţă se aplică până la 31 decembrie 2015.
În şedinţa extraordinară de Guvern din data de 23 octombrie 2015 a fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie-septembrie 2015. În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a transmis notificările oficiale privind aprobarea schemei de ajutor de stat către Comisia Europeană. Ordonanţa prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensaţii producătorilor agricoli afectaţi grav de efectele secetei severe produse în perioada aprilie-septembrie 2015, plăţile urmând a fi făcute până la finalul anului 2015.
Sunt eligibili în cadrul schemei producătorii agricoli înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015, care sunt declaraţi de APIA, în urma controlului administrativ, eligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului 2015. „Pentru accesarea ajutorului de stat, solicitanţii depun la APIA o cerere, copii ale procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, ale documentelor de identitate şi, după caz, copii ale documentelor de mandatare a reprezentantului şi ale actelor necesare desfăşurării activităţii (atestat de producător, certificat de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea). Plata compensatorie se acordă diferenţiat, în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor şi de categoria beneficiarului, având în vedere că în cazul persoanelor juridice costurile de producţie sunt substanţial mărite (cheltuieli mai mari cu input-urile necesare respectării tuturor verigilor tehnologice, înregistrare fiscală ca plătitori de TVA)”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.
Potrivit autorităţilor de la Bucureşti, de despăgubiri vor beneficia circa 173.500 de producători agricoli, dintre care 165.100 persoane fizice şi 8.400 de persoane juridice. Valoarea totală a despăgubirilor este de maximum 640 milioane de lei. Cele mai afectate suprafețe de secetă se găsesc în judeţele: Galaţi, Botoşani, Vaslui, Iaşi, Argeş, Bacău, Neamţ, Suceava, Vrancea, Bihor, Sălaj, Constanţa, Teleorman şi Olt.