Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Despăgubiri pentru culturile de toamnă afectate de secetă
Peste 16.000 de fermieri care gestionează în total o suprafaţă afectată de secetă de circa 250.000 hectare de culturi de toamnă vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei, potrivit Ministerului Agriculturii. Ajutorul va fi de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% și se diminuează corespunzător, în funcție de procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.
Ordonanţa de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru culturile de toamnă afectate de seceta pedologică din acest an a fost aprobată în ședinţa Guvernului de joi, 17 noiembrie 2022, iar numărul fermierilor având culturi de toamnă calamitate a fost stabilit în urma centralizării proceselor-verbale de evaluare a pagubelor efectuate de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Am încheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punctul de vedere al constatării la faţa locului, şi am reuşit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult aşteptat de fermierii afectaţi de seceta pedologică”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, potrivit Agerpres.
Ultimele date ale MADR, din 18 noiembrie, arată că suprafaţa totală afectată de secetă este de 1.114.543 de hectare, în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Principalele culturi însămânţate în toamna anului trecut calamitate sunt cele de grâu, triticale - 189.339 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară - 30.698 ha şi rapiţă - 26.805 ha. Cele mai afectate culturi de primăvară sunt cele de porumb - 495.602 ha, floarea-soarelui - 249.388 ha, soia - 40.555 ha şi plante furajere - 49.211 ha.
Asociaţia Forţa Fermierilor a salutat decizia Guvernului de a acorda un ajutor de stat pentru plata despăgubirilor de secetă pentru culturile semănate în toamna anului 2021, însă a subliniat că acesta reprezintă doar 25% din suprafaţa calamitată. Organizația a cerut includerea plății despăgubirilor pentru restul de 75% din suprafaţa afectată de secetă, aferentă culturilor de primăvară, în bugetul pe anul 2023.
„Fără acordarea unui ajutor de stat pentru plata despăgubirilor de secetă în cazul culturilor de primăvară aferente anului 2022 nu putem vorbi de un ajutor real pentru majoritatea fermierilor români afectaţi de această calamitate”, au transmis reprezentanţii asociaţiei.
Asociația mai atrage atenția că circa 10.000 de fermieri din judeţele Brăila, Iaşi, Vaslui şi Constanţa, dar şi din alte zone, sunt în pericol să nu-şi poată încasa despăgubirile de secetă cuvenite, aferente unei suprafețe estimate la peste 100.000 de hectare, din cauza unor funcţionari din direcţiile agricole judeţene care au trecut doar suprafața, nu și procentul de afectare a culturii de toamnă pe procesele-verbale de constatare. (C. Z.)