Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Despăgubiri pentru întreruperi în furnizarea de energie
Începând din acest an s‑au schimbat condițiile de acordare a despăgubirilor pentru întreruperile mai îndelungate ale furnizării de energie electrică. Scade durata de întrerupere minimă necesară acordării de despăgubiri, iar consumatorilor casnici li se va reduce automat factura cu o sumă fixă, în anumite condiții.
La 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare un ordin din 2016 al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) referitor la standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Noile reglementări aduc unele beneficii consumatorilor casnici de energie electrică afectați de întreruperile în alimentarea cu electricitate. Beneficiile vin însă doar în anumite condiții.
Potrivit Ordinului nr. 11 din 2016 al ANRE, publicat în „Monitorul Oficial” al României, despăgubirea se va face în mod automat, fără a fi nevoie să se depună vreo cerere. Furnizorul de energie va compensa consumatorul scăzând de pe factură o sumă fixă de 30 de lei.
Scade și durata întreruperilor pentru care se acordă aceste compensații. Astfel, în condiții meteorologice normale, durata întreruperii pentru care se datorează despăgubirea este de minim patru ore în municipii reședință de județ, de peste șase ore în mediul urban și de peste 12 ore în mediul rural. În condiții meteorologice extreme, despăgubirile se acordă, atât în rural, cât și în urban, numai pentru întreruperi de peste 48 de ore.
Despăgubirea de 30 de lei se va acorda pentru fiecare caz de depășire a perioadelor menționate mai sus. Până la finele anului 2020, o despăgubire în același cuantum se va acorda și dacă, în condiții normale de vreme, au loc anual mai mult de 12 astfel de întreruperi ale furnizării de electricitate în mediul urban sau 24 în mediul rural.
În perioada 2021‑2022, consumatorii casnici vor fi compensați dacă, într‑un an, numărul acestor întreruperi îndelungate și neplanificate este mai mare de opt în mediul urban și mai mare de 16 în mediul rural. Iar din 2023 se vor acorda despăgubiri dacă întreruperile sunt mai mult de opt pe an, atât în urban, cât și în rural.
Pentru a beneficia însă de despăgubirile acordate în mod automat, consumatorul trebuie să aibă montat un contor inteligent (smartmeter), care transmite către distribuitor în timp real datele de consum, chiar și atunci când nu mai este alimentat cu energie electrică. Date oficiale arătau că, la jumătatea anului trecut, doar 5% din consumatorii casnici de energie electrică din România aveau instalate astfel de sisteme de măsurare a consumului de energie electrică. Pentru că prețul montării lor urma să se reflecte ulterior în factura de energie electrică, ANRE a decis să oprească programul național de contorizare inteligentă pe motiv că protejează consumatorii casnici de creșterea facturilor.
La articolul 34, ordinul ANRE citat mai prevede și posibilitatea de a primi, la cerere, compensații pentru daunele materiale provocate de întreruperile în alimentarea cu energie. Dacă un consumator este îndreptățit să primească și o astfel de compensație, și o despăgubire scăzută automat de pe factură, el urmează să primească doar una dintre ele, respectiv pe cea cu valoare mai mare. Dacă valoarea compensației solicitate de un consumator este mai mare decât cea a despăgubirii deja încasate, utilizatorul va primi diferența dintre cele două valori.