Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Despre rezistenţa prin credinţă în închisorile comuniste
Mesajul puternic al acestui spectacol - de a nu ne da la câini adevăratele valori, de a ne cunoaşte istoria pentru a şti cine suntem - este aproape o conştiinţă care îndeamnă cu putere, precum Sfântul Apostol Pavel - „Priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa.“
Asociaţia pentru Promovarea Istoriei României a pus în scenă un spectacol de teatru unic în România -
„Ne-am dat la câini“, un omagiu adus celor care au trecut pragul sfinţeniei în închisorile comuniste, o cutremurătoare aducere aminte a suferinţelor şi jertfei acestora şi, în acelaşi timp, o zguduitoare chemare la neuitare, la neignorarea mărturiilor propriului trecut. Premiera acestui spectacol-recunoştinţă, cu un scenariu şi regia semnate de Gavriil Pinte, a avut loc vineri seara, în Capitală, în faţa unei săli pline cu spectatori de toate vârstele, nu puţini fiind cei tineri. Locul ales de organizatori pentru desfăşurarea spectacolului a fost Sala „Dalles“ din Bucureşti, un loc cu valoare de simbol al evenimentelor din decembrie 1989. Prin interpretarea foarte reuşită a actorilor Maria Ploae, Felicia-Gozman-Pinte, Dina Rotaru, Ion Grosu, Alin Panc, Vasile Toma, Radu Bânzaru, Cătălin Mareş, Cătălin Panaite, spectacolul reaminteşte că, nu de mult, în ţara noastră au existat români cu suflete curate, oameni care, prin puterea credinţei şi a rugăciunii, au rezistat atrocităţilor regimului comunist. Nicolae Steinhardt, Arsenie Boca, Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Elisabeta Rizea, Aspazia Oţel Petrescu, Iustin Pârvu, Nicolae Mărgineanu sunt doar câteva dintre chipurile de mărturisitori evocate în acest spectacol-recunoştinţă.
Scenariul include scurte fragmente din interviurile sau din memorialistica unora dintre foştii deţinuţi, precum şi scurte fragmente din lucrări ştiinţifice referitoare la sistemul concentraţionar comunist din România. Totodată, spectacolul cuprinde poezii ale marilor poeţi care au scris după gratii, poezii-rugăciune, precum cele ale lui Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Nichifor Crainic, Aurel Ciurunga, Demostene Adronescu, Ion Caraion sau Sergiu Mandinescu, ironizând, în acelaşi timp, poezia proletcultistă, imnurile de slavă închinate partidului şi comunismului, momente care, prin foarte reuşita interpretare actoricească, au stârnit zâmbete de amărăciune.
Să ne cunoaştem istoria, pentru a şti cine suntem
Aducerea pe scenă a unor lucruri cutremurătoare dintr-o perioadă tristă din istoria României, când oameni de mare valoare au fost chinuiţi în temniţele comuniste, marea dăruire a actorilor, care prin interpretarea lor creează puternice momente de emoţie în rândul spectatorilor, talentul şi buna inspiraţie a regizorului Gavriil Pinte de a se apleca asupra unui astfel de subiect fac din piesa „Ne-am dat la câini“ un spectacol aparte, de mare profunzime. Mesajul puternic al spectacolului - de a nu ne da la câini adevăratele valori, de a ne cunoaşte istoria pentru a şti cine am fost, ca să ştim cine suntem - este aproape o conştiinţă care îndeamnă cu putere, precum Sfântul Apostol Pavel - „Priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa“.
sursa: Agerpres