Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Detalii despre grupul de luptă NATO din România
Grupul de luptă NATO din România, aflat sub comanda Franței, va staționa la Cincu, județul Brașov, „pentru o perioadă de 4-5 ani”. În componența batalionului există militari din Franţa şi Belgia, din trupe de infanterie uşoară şi infanterie mecanizată, urmând ca din vară să se alăture şi soldați din Țările de Jos.
Grupul de luptă aliat din ţara noastră este deja activ la Constanţa, urmând ca în iunie centrul de greutate să fie mutat la Cincu, potrivit declarațiilor făcute de colonelul Vincent Minguet (foto), comandantul grupului tactic al prezenţei avansate a NATO din România.
„Suntem activi în prezent. Începem să creştem capacitatea. Mare parte a batalionului este în Constanţa, la Kogălniceanu, ne vom muta la Cincu, vom păstra trupe şi la Kogălniceanu, dar aş spune că centrul de greutate va fi la Cincu. Vom face asta în iunie”, a spus colonelul francez, citat de Agerpres, într-o conferinţă la Ambasada Franţei la București.
El a precizat că Cincu a fost ales deoarece este în centrul ţării, dar şi pentru că există spaţiu suficient pentru cei aproximativ 1.000 de membri ai batalionului.
În prezent, în componența grupului există militari din trupe de infanterie uşoară şi infanterie mecanizată din Franţa şi Belgia, urmând ca în vară să se alăture şi forțe olandeze.
Colonelul a menționat că soldaţii francezi s-au antrenat deja cu militari români din brigăzile de vânători de munte din Braşov şi Miercurea Ciuc, „cu soldaţi americani, cu alte trupe care se află în România”. El a subliniat că securitatea nu este o problemă care să preocupe țara noastră.
„Securitatea nu este o problemă pentru România, dar ne uităm peste graniţă, misiunea este să apărăm şi să descurajăm. (...) Ne antrenăm împreună cu România, în acest moment avem o companie la Cincu, oameni în Predeal, lângă Braşov, un pluton în Miercurea Ciuc, vom merge la Smârdan, să ne antrenăm cu trupele americane şi române, în Craiova, în toată România au loc antrenamente cu trupele române. (...) Pasul următor este crearea unui batalion permanent, mai puternic, cu mai multe arme grele, pentru a preveni orice agresiuni sau orice destabilizare în România. Cred că vom fi aici pentru o perioadă de 4-5 ani”, a mai afirmat colonelul Vincent Minguet.
La rândul său, ambasadoarea Franţei la București, Laurence Auer, a precizat că batalionul a sosit în România în „momente de criză” și „are capacitatea de a include alte forţe”.
Reamintim că în noul context de securitate creat de invazia Rusiei în Ucraina, NATO a aprobat, în martie, crearea a patru noi grupuri de luptă, în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria, care se adaugă celor patru pe care Alianța le are deja în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. (C. Z.)