Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Detectoarele de gaz şi de incendiu salvează vieţi
La fiecare două zile o persoană îşi pierde viaţa în incendii, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Numărul victimelor ar putea fi diminuat semnificativ dacă ar exista o minimă prevenţie, iar în acest sens IGSU și E.ON România au lansat campania de sensibilizare a opiniei publice pentru montarea în locuințe a detectoarelor de incendiu şi de gaze.
Aproximativ 6.000 de locuințe sunt cuprinse de incendiu, anual, în România, iar numărul celor care îşi pierd viaţa ajunge la 180. Potrivit datelor IGSU, cele mai multe incendii se produc pe timpul nopţii, iar principalele cauze sunt, în continuare, coşurile de fum necurăţate sau defecte, instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii, mijloace de încălzire defecte, improvizate și nesupravegheate.
Pentru a diminua şi chiar stopa numărul de victime omeneşti şi al pagubelor materiale produse de incendii, IGSU a lansat recent, împreună cu E.ON România, o nouă campanie de sensibilizare a opiniei publice privind măsurile elementare de prevenţie ce pot fi luate şi care constau în instalarea detectoarelor de incendiu şi a detectoarelor de gaze în locuinţe. „Prevenire prin responsabilitate şi înţelegerea nevoii de a te autoproteja. Este un element pe care, în societatea românească, noi, toţi românii, trebuie să-l înţelegem mult mai bine; să începem să ne autoprotejăm. Nu urmărim să creăm obligativitatea instalării acestor detectorare, ci de a conştientiza că este nevoie să le avem, că acest lucru salvează vieţi”, a declarat generalul Ovidiu Vasilică, şeful IGSU.
Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, coordonator al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în ţările unde s-au făcut campanii de informare cu privire la posibilitatea reducerii riscurilor de incendiu, numărul deceselor şi al victimelor a fost redus semnificativ. „Cum se moare la un incendiu?! Contrar părerii majorității oamenilor că la incendiu se moare pentru că omul este ars, în primul rând se moare pentru că omul este intoxicat cu fumul emanat de incendiu. Unele incendii pot fi chiar limitate, dacă se descoperă la timp”, a explicat Raed Arafat.
În România, spre deosebire de alte ţări, echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare de incendiu este obligatorie numai pentru imobilele foarte înalte, pentru spaţiile comune (holuri, magazii, scări de evacuare, centrale termice de bloc), precum şi pentru spaţiile transformate în unităţi de comerţ sau servicii publice. În ţări precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, SUA, Canada sau Australia, montarea detectoarelor este obligatorie pentru fiecare locuinţă”, a afirmat colonelul Benone Ducuc, şeful Direcţiei Prevenire din IGSU.
Potrivit specialiştilor, în momentul în care există o acumulare de fum, detectorul emite un semnal auditiv continuu, atenţionându-ne că există o problemă. Detectoarele performante sunt conectate la reţelele de curent sau apă.
Potrivit șefului Direcţiei Prevenire din cadrul IGSU, există două tipuri de detectoare de gaz, unul pentru buteliile GPL şi altul pentru instalaţiile cu gaze naturale. „Se montează pe perete, în partea superioară, la maximum 30 cm de tavan, dacă am gaz natural. În caz de butelie GPL este un alt tip de dispozitiv sau sunt dispozitive care au funcţie comună. În cazul GPL-ului se montează în partea inferioară a încăperii, pe un perete”, a precizat colonelul Benone Duduc.
Preţul unui asemenea dispozitiv variază pe piaţă, de la 30 până la 250 de lei. De exemplu, un detector cu senzor de temperatură şi fum, model standard pentru foc mocnit sau flacără deschisă, costă aproximativ 100 de lei.