Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Dezamăgire la nivel european după votul din Consiliul JAI
Votul de joi din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), prin care aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă, a creat un val de dezamăgire nu numai în țară, ci și la nivelul Uniunii Europene și al cancelariilor statelor membre.
Blocarea intrării României şi Bulgariei în Schengen, în urma obiecţiilor Austriei, reprezintă „o zi proastă pentru Europa”, a declarat ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, într-o conferinţă de presă la Dublin, în Irlanda.
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European (PPE), s-a declarat „extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul JAI și a cerut „Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis”.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că este convinsă că va obţine aderarea celor două țări la spaţiul de liberă circulație în cadrul actualului său mandat, care expiră în 2024, şi a promis să facă din acest lucru o prioritate.
„Vreau să mă adresez cetăţenilor români şi bulgari. Meritaţi să fiţi membri deplini ai zonei Schengen. Meritaţi să aveţi acces la zona liberă de circulaţie”, a spus Johansson în cadrul unui briefing de presă comun cu ministrul ceh de interne, Vit Rakusan (foto), care a prezidat Consiliul JAI, ca urmare a faptului că Cehia deține în acest moment președinția rotativă de 6 luni a Consiliului UE.
Ministrul ceh şi-a exprimat şi el părerea de rău că votul nu a avut rezultatul dorit și a dat de înțeles că a obținut sprijinul viitoarei preşedinţii suedeze a Consiliului UE pentru a menţine în agendă aderarea României şi Bulgariei la Schengen. (C. Z.)