Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Dezbatere la LIBREX cu tema „Cartea românească pentru copii. Autori şi ilustratori“
Ieri, 13 martie, de la ora 17:00, în Agora Ex Libris II, din Atrium, Palas Mall, Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a organizat o dezbatere cu tema „Cartea românească pentru copii. Autori şi ilustratori“. Evenimentul a avut loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte LIBREX, Iaşi, 2015.
Prin acest eveniment, Editura Doxologia a încercat să aducă în atenţia publicului schimbarea pe care doreşte să o facă în peisajul actual editorial al cărţilor pentru copii care abundă în titluri de import, fără criterii de selecţie clare, unde accentul cade mai mult pe imaginea extrem de mult prelucrată şi mai puţin pe conţinut. Editura şi-a propus să promoveze autorii şi ilustratorii români, dar şi să rafineze gustul publicului din ţara noastră în ceeea ce priveşte cartea pentru copii, susţinând importanţa ilustrării manuale, a ilustrării muncite, în care s-a pus suflet.
La masa rotundă cu tema „Cartea românească pentru copii. Autori şi ilustratori“ invitaţii, lect. univ. dr. Stelian Onica de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, prof. dr. Petru Sofragiu de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ Iaşi, şi ilustratorii Gabriel Poenaru, Dionis Spătaru şi Anca Apostol au încercat să scoată în evidenţă importanţa autorilor şi ilustratorilor români, au încercat să vadă care este locul literaturii pentru copii în România şi să propună modele alternative ca suporturi auxiliare pentru desfăşurarea orelor de religie, modele ancorate în realitate şi care apelează la imaginarul copiilor.
În debutul evenimentului, Cătălin Jeckel, directorul Editurii DOXOLOGIA, a prezentat contextul în care a ajuns Editura Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei să pună un accent destul de mare pe cartea pentru copii, menţionând că, de cele mai multe ori, „copii nu se pot împrieteni cu cartea în spaţiul sălii de clasă, ci mai ales, la târgurile de carte, în librării şi în biblioteci“.
În continuare, lect. univ. dr. Stelian Onica de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a vorbit despre modul în care sunt percepute de publicul cititor ilustraţiile, făcând o paralelă între desenele animate şi ilustraţiile de carte pentru copii. De asemenea, a ţinut să precizeză că „în Iaşi sunt graficieni foarte buni care încearcă să transmită nişte mesaje foarte îndrăzneţe, Editura Doxologia fiind una dintre puţinele din ţară care a ştiut să-şi aleagă graficienii“.
Prof. dr. Petru Sofragiu de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ Iaşi a trasat câteva directive în ceea ce priveşte importanţa ilustraţiilor în cărţile pentru copii, accentuând faptul că acestea au un rol de formare şi de stimulare a cunoştinţelor copiilor, mai ales a acelora care nu ştiu încă să citească.
Apoi, Anca Apostol, studentă la Facultatea de Arte Vizuale şi Design din Iaşi, a marşat pe ideea de valoare naţională a ilustraţiilor realizate de ea şi de ceilalţi artişti, spunând că „insist foarte mult să lucrez în tehnici tradiţionale, pe hârtie, pentru că astfel sunt mai aproape de copii, de sufletul lor. Librăriile sunt pline de ilustraţii create pe calculator, care privează copiii de o anumită experienţă, din păcate“.
Au luat cuvântul în continuare Gabriel Poenaru, care a menţionat că face parte dintr-o generaţie nouă de ilustratori de carte care încearcă să înveţe de la cei de dinainte de 1989, şi Dionis Spătaru, care a ţinut să precizeze că aceste cărţi sunt adresate şi părinţilor, nu doar copiilor. În finalul evenimentului, publicul a putut consulta mai multe cărţi pentru copii, ilustraţii pe hârtie realizate de invitaţi şi au intrat în dialog cu aceştia pe marginea lucrărilor prezentate.
Editura Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îşi aşteaptă vizitatorii la standul său de la nivelul 0 din Atrium, Palas Mall, în cadrul Târgului Internaţional de Carte LIBREX „Primăvara cărţilor la Iaşi“, până mâine, 15 martie 2015, între orele 10:00-22.00 (sâmbătă) şi 10:00-18:00 (duminică), unde vor găsi o ofertă editorială bogată pentru adulţi şi copii, cărţi de teologie şi spiritualitate, credinţă ortodoxă, poezie şi proză creştină şi pot beneficia de oferte speciale.