Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Dezechilibru de 2 miliarde de euro în comerțul cu alimente
Decalajul dintre importurile şi exporturile de alimente crește de la an la an și este determinat, printre altele, de faptul că România vinde pe plan extern preponderent materii prime (cereale şi oleaginoase) şi animale vii și cumpără din afară produse procesate, cu valoare adăugată mare. Potrivit specialiștilor din Ministerul Agriculturii, organizarea producătorilor şi a filierelor agroalimentare și creșterea capacității de procesare ar putea contribui la echilibrarea acestei balanțe.
Deficitul în comerţul cu produse agroalimentare înregistrat în 2020 a ajuns la un nivel record, de aproape două miliarde de euro. Importurile au urcat până la 8,9 miliarde, iar exporturile au scăzut la 6,9 miliarde de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii, transmise la solicitarea Agerpres.
După ce, în anii 2013 şi 2014, România a încheiat pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare, cu un plus de 300, respectiv 500 de milioane de euro, au urmat ani în care deficitul a crescut accelerat: de la un minus de 89 de milioane de euro în 2015, până la minus 1,13 miliarde de euro în 2018, minus 1,225 miliarde de euro în 2019 și minus 2 miliarde în 2020.
Adâncirea dezechilibrului comercial agroalimentar a fost determinată, în special, de seceta ultimilor ani și de scăderea exporturilor de cereale, pe de o parte, și de creșterea constantă a volumului de produse procesate importate, pe de altă parte.
„România a plătit în 2020 de peste 12 ori mai mult pentru o tonă de produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi achiziţionată din celelalte state membre decât a încasat pentru o tonă de grâu livrat pe aceeaşi piaţă”, explică specialiștii ministerului, citați de Agerpres. (C. Z.)