Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Dezechilibru de 2 miliarde de euro în comerțul cu alimente

Dezechilibru de 2 miliarde de euro în comerțul cu alimente

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 31 Martie 2021

Decalajul dintre importurile şi exporturile de alimente crește de la an la an și este determinat, printre altele, de faptul că România vinde pe plan extern preponderent materii prime (cereale şi oleaginoase) şi animale vii și cumpără din afară produse procesate, cu valoare adăugată mare. Potrivit specialiștilor din Ministerul Agriculturii, organizarea producătorilor şi a filierelor agroalimentare și creșterea capa­cității de procesare ar putea contribui la echilibrarea acestei balanțe. 

Deficitul în comerţul cu produse agroalimentare înregistrat în 2020 a ajuns la un nivel record, de aproape două miliarde de euro. Importurile au urcat până la 8,9 miliarde, iar exporturile au scăzut la 6,9 miliarde de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii, transmise la solicitarea Agerpres.

După ce, în anii 2013 şi 2014, România a încheiat pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare, cu un plus de 300, respectiv 500 de milioane de euro, au urmat ani în care deficitul a crescut accelerat: de la un minus de 89 de milioane de euro în 2015, până la minus 1,13 miliarde de euro în 2018, minus 1,225 miliarde de euro în 2019 și minus 2 miliarde în 2020.

Adâncirea dezechilibrului comercial agroalimentar a fost determinată, în special, de seceta ultimilor ani și de scăderea exporturilor de cereale, pe de o parte, și de creșterea constantă a volumului de produse procesate importate, pe de altă parte.

„România a plătit în 2020 de peste 12 ori mai mult pentru o tonă de produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi achiziţionată din celelalte state membre decât a încasat pentru o tonă de grâu livrat pe aceeaşi piaţă”, explică specialiștii ministerului, citați de Agerpres. (C. Z.)