Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Dezvoltarea Chinei, Braziliei sau a Indiei, motiv de inflaţie în SUA

Dezvoltarea Chinei, Braziliei sau a Indiei, motiv de inflaţie în SUA

Data: 10 Octombrie 2007

▲ Deşi americanii cheltuiesc foarte puţin pe alimente, respectiv 8,5% din salarii, specialiştii americani se plâng de inflaţia din SUA, principala cauză fiind dezvoltarea ţărilor precum China, Brazilia, Rusia sau China ▲ Departamentul Muncii din SUA a raportat o inflaţie la alimente de 4,2 procente anualizat, de două ori mai mare decât inflaţia anuală generală înregistrată până în prezent ▲

Aproximativ 8,5% din bugetul unei gospodării din Statele Unite ale Americii este alocat, în prezent, hranei zilnice consumată acasă, în scădere de la media de 19 procente din anii 1960, chiar dacă preţul alimentelor este în creştere accentuată. La momentul actual, în SUA, un bol de cereale cu lapte costă 0,49 dolari. Anul trecut, acesta costa 0,44 dolari, iar anul viitor ar putea costa 0,56 dolari. Un bushel (35,23 litri) de porumb costă aproximativ 3,50 dolari (2,50 euro) după ce în urmă cu câţiva ani a fost doi dolari. Un bushel de grâu a ajuns recent la 9,50 dolari, aproape dublu faţă de preţul de la începutul anului, când se tranzacţiona cu aproximativ cinci dolari. Scumpirea alimentelor din Statele Unite ale Americii este determinată de creşterea accelerată a economiei Chinei, dezvoltarea industriei de biocombustibil şi dolarul slab, factori globali care nu par a se sfârşi curând. Depozitele din băcănii au preţul ridicat ca urmare a ingredientelor brute, a preţurilor ambalajelor şi a combustibilului. Aceasta este cea mai mare criză a inflaţiei alimentelor din anul 1990, dar nu este încă îngrijorătoare pentru economia SUA, a declarat economistul şef de la agenţia de evaluare financiară Moodyâs Investor Service, John Lonski. Rata inflaţiei de patru procente pentru produselor alimentare este încă departe de inflaţia de peste 10 procente din anii 1970. Este posibilă o transferare a scumpirii alimentelor la pieţele de mărfuri, unde preţul produselor agricole şi energetice au atins cel mai ridicat nivel din ultimii zeci de ani. Preţul ţiţeiului, care a atins valori record luna trecută, influenţează direct preţul pachetelor de plastic şi al benzinei. Preţul grâului a atins, de asemenea, valori record.

Inflaţie în America, din cauza dezvoltării ţărilor sărace

Creşterea rapidă din China, în primul rând, din Brazilia, Rusia, India şi din alte ţări în curs de dezvoltare a condus la o masivă cerere pentru materiile prime, incluzând cererea pentru energia necesară uzinelor, mai ales a uzinelor auto, cererea pentru construirea de infrastructuri de metal, cererea de fasole şi cereale pentru consum şi pentru hrană animală. China va importa aproape jumătate din seminţele de oleaginoase, în zece ani, devenind astfel cel mai mare importator de astfel de produse din lume, conform estimărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Petrolul făcut din soia este utilizat mai ales în împachetarea alimentelor, în timp ce porumbul este folosit pentru producerea siropului de porumb bogat în fructoză, o substanţă îndulcitoare care se poate găsi peste tot, de la apa carbogazoasă la pâine. Cererea crescută pentru biocombustibil determină schimbări fundamentale ale pieţelor agricole, care pot conduce la majorarea preţului pentru multe produse, conform unui raport al OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) şi FAO (Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie).

Raportul Perspectiva agricolă pentru 2007-2016, realizat de OECD-FAO, a indicat că factori temporari precum secete în regiunile cultivatoare de grâu sau reducerea stocurilor explică în mare măsură creşterile recente de preţuri la produsele agricole. Pe termen lung, schimbările structurale sunt în plină desfăşurare şi pot menţine preţurile nominale la un nivel ridicat, în următorii zece ani. Reducerea excedentelor de recolte şi scăderea subvenţiilor contribuie, de asemenea, la aceste schimbări pe termen lung. Cel mai important aspect este însă utilizarea pe scară tot mai largă a cerealelor, zahărului şi uleiurilor vegetale pentru producerea de înlocuitori de combustibili fosili, etanol sau biodiesel. Acest fapt va susţine creşterea preţurilor la recolte şi indirect, prin creşterea preţurilor la furajele pentru animale, la creşterea preţurilor animalelor vii şi a produselor de origine animală.

Inflaţia de 4,2% îi sperie pe americani

Costurile ridicate ale mărfurilor au făcut ca marile companii de profil din SUA precum Kellogg Co., General Mills Inc. şi Kraft Foods Inc. să crească preţul cu cinci procente la produsele alimentare sau să reducă greutatea. Starbucks Corp. a decis să scumpească băuturile pentru a acoperi creşterea preţului la lapte.

Departamentul Muncii din SUA a raportat o inflaţie la alimente de 4,2 procente anualizat, de două ori mai mare decât inflaţia anuală generală. Pe plan naţional, preţul laptelui a crescut cu 18 procente de la începutul anului, în timp ce ouăle sunt cu 35% mai scumpe faţă de luna octombrie a anului trecut. Se estimează o inflaţie cuprinsă între trei şi patru procente, anul viitor. ▲