Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Din 2011, durata concediului de maternitate va fi de un an
Perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea indemnizaţiei. Modificările nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali.
Premierul Emil Boc a declarat, luni seara, că, începând din 2011, durata concediului maternal va fi de un an, iar valoarea indemnizaţiei rămâne ca în prezent - plafonul minimal de 600 de lei, cel maximal de 3.400 de lei -, dar se va acorda o primă de 500 de lei pentru părinţii care se vor întoarce mai devreme de 24 de luni la muncă. "Guvernul a luat următoarea decizie în ceea ce priveşte indemnizaţia: pentru cei care au indemnizaţia de creştere în derulare se aplică următoarele reguli: durata indemnizaţiei rămâne de doi ani, valoarea indemnizaţiei rămâne aceeaşi - minimum 600, maximum 3.400 de lei. Nici un beneficiar actual al indemnizaţiei de creştere a copilului până la doi ani nu va fi afectat", a declarat premierul, luni seara. Şeful Guvernului a mai precizat că, pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei de creştere a copilului începând cu 2011, durata indemnizaţiei va fi de un an, valoarea ei - la fel ca şi acum, minimum 600 şi maximum 3.400 de lei, plus o primă de reîntoarcere de 500 de lei. "Oricând părintele se întoarce la muncă, până la epuizarea celor 24 de luni, primeşte prima de reîntoarcere de 500 de lei. Toţi cei care astăzi beneficiază de indemnizaţie de creştere merg până la doi ani fără nici o excepţie. Pentru copiii care se vor naşte în 2011, valoarea indemnizaţiei va fi ca şi până acum, dar durata va fi de un an", a explicat Emil Boc. Premierul a precizat că Executivul a luat această decizie pentru ca, pe de-o parte, să nu fie afectaţi cei care sunt în prezent în situaţia de a avea indemnizaţia de creştere a copilului în derulare, iar, pe de altă parte, pentru a pregăti în 2011 un program coerent al Guvernului pentru construcţia de creşe. Unele spitale vor fi transformate în creşe Pemierul Emil Boc a mai precizat că, până în 2011, trebuie adoptată în Parlament legislaţia cu privire la bone, să fie transformate, acolo unde este posibil, unele spitale în creşe şi trebuie perfecţionată legislaţia care vizează tichetele de creşă. "Pe parcursul anului 2011 se va crea infrastructura necesară astfel încât, începând cu anul următor, să poată exista locuri suficiente în creşă pentru copii, în urma deciziei părinţilor de a se reîntoarce la muncă sau la sfârşitul celor 12 luni de concediu care vizează creşterea copilului", a conchis Boc.