Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Din 2021, sistem de imigraţie pe puncte în Marea Britanie
Guvernul britanic a făcut public noul sistem privind imigraţia, menit să gestioneze fluxul de lucrători străini nou-veniţi în Regatul Unit începând cu 1 ianuarie 2021, data de la care Marea Britanie nu va mai aplica regulile UE privind libertatea de circulaţie a forţei de muncă, relatează agenţiile Reuters şi AFP. Un lucrător străin va trebui să obţină cel puţin 70 de puncte pentru permisul de muncă în Regatul Unit.
Obiectivul viitorului cadru bazat pe un sistem pe puncte este să favorizeze accesul lucrătorilor înalt calificaţi din lumea întreagă, nu doar al celor din ţările UE, şi să diminueze afluxul forţei de muncă ieftine şi slab calificate din ţările est-europene.
Potrivit noului sistem, aplicanţii vor trebui să ateste competenţele profesionale specifice domeniului dorit, să vorbească limba engleză şi să deţină deja o ofertă de muncă cu un salariu anual de minimum 25.600 de lire sterline (echivalentul a circa 30.820 de euro) sau peste pragul salariului de referinţă stabilit pentru domeniul vizat („going rate”), prin aceste condiţii fiind excluşi lucrătorii necalificaţi sau plătiţi cu salarii mici.
Se pot califica totuşi pentru obţinerea vizei şi cei care au o ofertă de muncă cu un salariu mai mic de 25.600 de lire sterline pe an, dacă au calificări avansate în domeniul lor de specialitate sau dacă se angajează într-un sector în care există o criză de forţă de muncă.
Planul Guvernului va impune fiecărui lucrător străin să obţină la această evaluare cel puţin 70 de puncte pentru permisul de muncă în Regatul Unit.
Cum se acordă punctele?
Sistemul acordă maximum 20 de puncte candidaţilor care au o ofertă salarială de minimum 25.600 de lire sterline pe an sau peste „going rate” (se va lua în considerare valoarea cea mai mare dintre acestea), 10 puncte dacă oferta salarială este cu 10% sub 25.600 de lire sau „going rate” şi zero puncte dacă salariul coboară şi sub acest al doilea prag.
Dacă lucrătorul străin are o ofertă pentru un post într-un domeniu în care se găseşte greu forţă de muncă, el va primi 20 de puncte. Studiile pentru postul solicitat aduc 10 puncte, iar dacă solicitantul are studii în domeniile ştiinţă, tehnologie, inginerie sau matematică, atunci va primi 20 de puncte. O ofertă de muncă din partea unui angajator britanic va primi 20 de puncte, calificarea corespunzătoare postului tot 20 de puncte, iar nivelul corespunzător al cunoaşterii limbii engleze 10 puncte.
Ministrul britanic de interne, Priti Patel, a declarat că economia britanică „nu mai trebuie să depindă de o forţă de muncă ieftină şi provenită din Europa”, îndemnând mediul de afaceri să se adapteze.
Companiile britanice sunt însă îngrijorate de acest nou sistem, mai ales cele din construcţii sau sectoarele agricol şi alimentar.