Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Din ianuarie, energia nu va mai avea prețuri reglementate
Peste 90% dintre consumatorii casnici de energie din România nu ştiu că piaţa va fi liberalizată complet de la 1 ianuarie 2021, întrucât autorităţile și furnizorii nu au informat suficient populaţia despre acest lucru. Liberalizarea pieței înseamnă că prețul de furnizare a energiei electrice nu mai este stabilit de autorități, ci se formează pe piața liberă, în funcție de evoluția cererii și a ofertei.
„Liberalizarea pieţei de energie electrică pentru consumatorii casnici se bazează pe aceleaşi practici folosite în vară şi la aşa-zisa liberalizare a pieţei gazelor naturale, care să asigure „succesul” furnizorilor actuali, respectiv să le asigure acestora păstrarea, atât a clienţilor, cât şi a modului de stabilire unilaterală a preţului”, spun experţii din cadrul Asociaţiei pentru Energia Inteligentă (AEI).
Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice populației nu va mai beneficia de prețuri reglementate de stat, ci se va face la prețuri stabilite pe piața liberă, în funcție de cerere și ofertă. Fiecare consumator casnic trebuie să îşi aleagă furnizorul în funcţie de nevoile proprii şi de ofertele de preț primite.
ANRE a elaborat un cadru de reglementare prin care furnizorii au fost obligați să informeze cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet etc.).
Însă chestionarea a 100 de consumatori casnici de energie electrică, realizată de asociaţie, a scos în evidenţă că 93,87% dintre aceștia nu ştiu că se liberalizează piaţa de energie electrică la 1 ianuarie 2021, iar 89,08% din consumatori nu au cunoştinţă să fi primit o înştiinţare despre acest lucru.
„Nu au cunoştinţă” nu înseamnă că nu au şi primit-o, dar „practica” consumatorului este să meargă cu „hârtiile” la Pay Point sau casierie şi să achite, fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc., notează reprezentanţii asociaţiei, care subliniază că trimiterea unor informări în plic, chiar dacă îndeplinește obligația cerută de ANRE, este ineficientă.
„Chiar dacă ne găsim aproape de mijlocul lunii decembrie 2020, furnizorii nu au trimis nici o ofertă, astfel încât consumatorii să cunoască preţul pe care-l vor plăti peste 20 de zile pentru energie electrică şi să analizeze oportunitatea schimbării furnizorului de energie electrică”, spun specialiştii AEI.
Având în vedere lipsa ofertei privind preţul energiei electrice de la 1 ianuarie 2021 şi prevederile legislaţiei (dacă nu veţi încheia un nou contract, furnizarea energiei electrice va fi realizată în mod automat), 1 ianuarie 2021 îi va prinde pe consumatorii casnici la actualul furnizor de energie, la preţul stabilit unilateral de acesta, arată comunicatul asociației.
(Cristina Zamfirescu)