Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Din iunie, vom călători mai ușor în Uniunea Europeană
Comisia Europeană propune introducerea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie în interiorul UE, în timpul pandemiei de coronavirus. Certificatul electronic verde va constitui dovada că deţinătorul fie a fost vaccinat împotriva COVID-19, fie are un test PCR negativ, fie s-a vindecat de virus. Adeverințele ar putea fi utilizate începând din iunie, potrivit vicepreşedintelui CE, Margaritis Schinas.
Adeverinţa electronică verde nu va fi un document discriminator, ci unul care va atesta că o persoană este sănătoasă atunci când călătoreşte, astfel încât toată lumea să se simtă în siguranţă, a explicat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
„Certificatul va avea o formă fizică, pe hârtie, şi una digitală, care poate fi stocată, de pildă, pe telefonul mobil. Exact aşa cum astăzi mergem la aeroport cu un bilet de avion printat sau arătat pe mobil, bilet care are un cod de bare citibil, aşa vom folosi certificatul verde digital noi, ca pasageri”, a spus oficialul european, pentru Agerpres.
Documentul va conţine numele, data naşterii, seria paşaportului sau a cărții de identitate şi, după caz, datele despre vaccinare, testare sau boală. Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea.
În cazul vaccinării, adeverința va preciza data vaccinării, centrul la care s-a făcut, tipul de vaccin folosit şi ţara emitentă; în cazul testării, va fi menționată data şi tipul testului; iar în cazul trecerii prin boală, certificatul se emite la cel puțin 11 zile de la data unui test pozitiv şi e valabil 6 luni.
Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în întreaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor.
„Vom călători mai uşor şi cu mai puţine emoţii. În acest moment, fiecare ţară are cereri diferite de la cei care călătoresc. (…) Un certificat unic, emis de o ţară, verificabil pe o platformă comună, printr-un cod de bare, simplifică tot acest proces”, a arătat Vălean.
Potrivit comisarului, emiterea acestui certificat este o cale de a preveni eventuale abuzuri împotriva dreptului la liberă circulaţie.
„O ţară nu poate bloca accesul pe teritoriul ei cetăţenilor nevaccinaţi - poate cere un test negativ, poate cere dovada imunităţii naturale, dar nu poate primi doar oameni vaccinaţi. Acesta ar fi, fără îndoială, un abuz împotriva dreptului la liberă circulaţie. Nici o linie aeriană, să zicem, nu poate condiţiona accesul la serviciile ei de transport de un vaccin. A ne asigura că o persoană e sănătoasă atunci când călătoreşte nu este echivalent cu a condiţiona călătoria de un vaccin”, a conchis oficialul de la Bruxelles. (C. Z.)