Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Discuții despre amânarea ratelor la bănci
Banca Naţională a României (BNR) a iniţiat discuţii cu băncile pe tema unei eventuale amânări a ratelor populației care are credite în derulare. Potrivit guvernatorului Mugur Isărescu, un moratoriu se aplică și este în beneficiul cetățenilor doar atunci când dobânzile sunt stabile și nu acum, când indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, este în creștere.
În momentul de față, potrivit BNR, există 2,12 milioane de români care plătesc rate la bănci, din care 1,54 milioane pentru credite de consum, 226.767 au credite de tip „Prima casă”/„Noua casă”, iar 350.192 au credite ipotecare standard. În cazul creditelor de tip „Prima casă”/„Noua casă”, 71% au dobândă variabilă de tip ROBOR şi 29% de tip IRCC. În cazul creditelor ipotecare standard, 32% au dobândă variabilă ROBOR, 40% au dobândă variabilă IRCC şi 28% dobândă fixă.
Cei mai îngrijorați de majorarea ratelor sunt cei cu credite cu dobândă variabilă de tip ROBOR, având în vedere că acest indice este în creștere continuă și a ajuns luni la 5,52% pe an, cel mai mare din ultimii 9 ani.
Iar faptul că dobânzile sunt în urcare reprezintă unul din argumentele potrivit cărora o amânare a ratelor nu este avantajoasă acum pentru cei care au credite.
„Se vede că (românii, n.r.) au o problemă şi de aceea am şi iniţiat discuţii aici pentru un eventual moratoriu. Problema cu un eventual moratoriu este că de regulă se introduce când dobânzile sunt stabile, nu când se duc în sus, că altfel debitorul are percepţia că e păcălit. Nu? Îmi amân ratele şi plătesc mai mult. Dar băncile sunt încurajate să facă reeşalonări, rescadenţări, regândiri ale creditului de către Banca Naţională tot timpul”, a spus Mugur Isărescu la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, potrivit Agerpres.
El a explicat că problemele pentru cetăţeni apar din cauza facturilor la energie, iar combinaţia de creştere a ratelor cu facturile mai mari la energie poate crea dificultăţi unor debitori, dar a făcut, totodată, apel la calm.
„Este un impact, ne uităm la el, nu îl neglijăm, avem toată empatia, discutăm cu băncile pentru ajutorarea lor, dar să nu transformăm toată discuţia asta într-o panică”, afirmat Mugur Isărescu.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat, săptămâna trecută, la Alba Iulia, despre o posibilă decizie de amânare a plăţii ratelor că „este în analiză” în coaliție şi că a avut o discuţie pe această temă şi cu guvernatorul BNR.
Potrivit unui barometru realizat recent de Frames, peste 80% dintre români spun că inflaţia i-a afectat puternic, majoritatea respondenţilor (67%) au probleme legate de plata facturilor la utilităţi (gaze, energie, întreţinere), iar 58% sunt preocupați de plata ratelor la bancă, în contextul majorării dobânzilor. (C. Z.)