Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Discuții între Guvern, sindicate și patronate despre salariul minim
În cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, format din reprezentanţi ai Guvernului, ai patronatelor și ai sindicatelor, s-a discutat despre stabilirea salariului minim garantat în plată pentru anul 2023 şi asigurarea unui nivel de trai decent. Potrivit mai multor declarații ale oficialilor guvernamentali, este luată în calcul varianta salariului minim de 3.000 de lei, din care 200 de lei scutiţi de impozit.
La întâlnirea de miercuri s-au formulat mai multe propuneri care „vor sta la baza deciziei privind nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru 2023”, a transmis Guvernul, iar o nouă ședință a Consiliului a fost stabilită pentru începutul săptămânii viitoare.
„Astăzi (miercuri, n.r.) Guvernul ne-a invitat să asculte propunerile patronatelor şi sindicatelor cu privire la salariul minim pe economie. Vom mai avea din nou o întâlnire de lucru luni sau marţi-dimineaţă”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, după reuniunea de la Palatul Victoria.
El a menționat că patronatele pe care le reprezintă sunt de acord cu creşterea în 2023 a salariului minim brut la 3.000 de lei, dar propun îngheţarea contribuţiilor la 2.550 de lei, astfel încât câştigul salarial net să fie de 1.963 de lei, faţă de 1.800 de lei cât ar fi în varianta unui salariu minim brut de 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe şi impozite.
„Noi am cerut ca pentru această sumă pentru care creşte salariul minim, de 450 de lei, deductibilitatea să se aplice întregii mase salariale, deci nu doar angajaţilor care au salariul minim pe economie”, a precizat, la rândul său, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, în numele patronatelor din alianță.
În ceea ce privește sindicatele, acestea sunt de acord cu salariul minim brut de 3.000 de lei, dar cer și deduceri în plus la salariu sau ajustări automate ale salariilor cu inflația.
Blocul Naţional Sindical (BNS) a propus creşterea salariului minim brut la 3.000 de lei, dublat de ajustarea deducerilor personale pentru toate veniturile salariale până în 5.500 de lei brut, adică venituri nete mai mari pentru 70% din totalul salariaţilor, a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS, potrivit Agerpres.
Propunerea Confederaţiei Sindicale Meridian a fost aceea de mărire a salariului minim brut la cel puţin 3.200 de lei, ceea va conduce la un salariu minim net de 1.926 de lei, cu 402 lei mai mare faţă de ce este în plată astăzi, și un mecanism de indexare automată raportat la inflaţie a salariilor, dar şi a pensiilor şi a altor prestaţii sociale.
Propunerea Cartel Alfa a fost de „îngheţare a salariilor brute şi transferarea unei cote părţi din cotele sociale de la angajat la angajator”, a spus Bogdan Hossu, preşedintele acestei confederaţii. (C. Z.)