Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Discuții pe tema bugetului alocat despăgubirilor pentru agricultori
Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2023, care a primit luni seara aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, are prevăzută o sumă de circa 300 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă la culturile de primăvară, potrivit lui Sorin Moise, secretar de stat în MADR.
„Vom vedea la sfârşit dacă mai e nevoie de o suplimentare sau nu. Deocamdată nu s-a terminat contabilizarea acestor suprafeţe şi o să vedem la finalizarea lor”, a precizat Moise la dezbaterile din comisiile reunite.
De altfel, primul amendament depus şi aprobat la proiectul de buget al ministerului a vizat suplimentarea sumelor pentru despăgubirile fermierilor afectaţi de secetă cu încă 500 de milioane de lei.
„Ministerul Agriculturii a spus că există o suprafaţă calamitată de peste 1,2 milioane de hectare la culturile înfiinţate în primăvara anului 2022, că producţia la porumb este cea mai mică din istoria post-aderare, de doar 3 tone la hectarul de porumb cultivat. Şi (…) cum avem experienţa anului 2020, în care s-au plătit despăgubiri, pe o suprafaţă similară de 1,2 milioane de hectare, de aproximativ 900 de milioane de lei, merită să sprijinim efortul pe care îl face ministerul de a acorda despăgubiri cu încă 500 de milioane de lei, sumă identificată în Fondul de Rezervă”, a precizat, potrivit Agerpres, deputatul Emil Dumitru, unul din inițiatorii amendamentului.
Proiectul de buget al MADR pe anul 2023 este construit pe credite de angajament de 28,49 miliarde de lei şi credite bugetare de 25,37 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 2% din PIB-ul estimat al anului 2023. (C. Z.)