Având în vedere recentul focar de febră aftoasă apărut la o fermă de vaci din nordul Ungariei, aproape de graniţa cu Slovacia, precum şi riscurile de răspândire a bolii, autoritățile sanitar-veterinare au luat o serie de măsuri pentru a proteja sectorul zootehnic din România. Restricțiile în vigoare de marți, 11 martie, au în vedere transporturile cu animale vii din Ungaria, dar și produsele de origine animală provenite din Ungaria şi Slovacia.
Discuții privind avizarea mai rapidă a proiectelor de irigații
România are aproape 9 milioane de hectare teren arabil, dar nu poate iriga decât circa 3 milioane din cauza lipsei sursei de apă, a spus ministrul agriculturii într-o întâlnire cu omologii săi de la Mediu și Energie. Sistemul naţional de irigaţii se va extinde, iar planul autorităţilor este ca, până în 2027, să fie irigate 2,7 milioane de hectare de teren agricol.
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a avut marţi o întâlnire de lucru, la sediul MADR, cu ministrul mediului, Mircea Fechet, şi cu ministrul energiei, Sebastian Burduja, pentru a discuta despre flexibilizarea procedurilor privind obţinerea de autorizaţii și avize necesare investițiilor în sistemul de irigaţii.
Anul trecut, „din luna octombrie până în decembrie au fost cele mai mari cantităţi de precipitaţii din ultimii zece ani. Au fost cantităţi căzute de la 200 până la 300 l/mp. În momentul de faţă, toate lucrurile sunt în regulă. Nu ştim ce se va întâmpla peste două luni, de aceea i-am rugat pe colegii mei să urgentăm aceste proiecte de investiţii în sistemul de irigaţii, acolo unde se poate iriga. Ştim foarte bine că România are aproape 9 milioane de hectare teren arabil, iar maximumul care se poate iriga este de 3 milioane. Mai mult nu se poate iriga, pentru că nu avem sursă de apă”, a spus Barbu.
Ședința cu omologii de la Mediu și Energie a vizat deblocarea unor proiecte care depind de diverse avize și autorizații care țin de ministerele menționate. „Sunt foarte multe aspecte de discutat. Sunt lucruri legate de partea energetică pe care, împreună cu domnul ministru Burduja, în perioada următoare, punctual, (...) le vom rezolva împreună cu distribuitorii. Pe de altă parte, am avut o întâlnire foarte bună şi pe partea de mediu, pentru că (...) sunt foarte multe proiecte semnate, contracte şi în perioada următoare trebuie să intre în implementare. Toate aceste proiecte au nevoie de autorizaţii, de avize de mediu, de avize pe parte electrică. Vrem ca aceste proiecte să nu mai fie întârziate şi să fie deblocate foarte rapid”, a afirmat Barbu.
Ministrul de resort a menţionat, totodată, că, în privinţa sistemului de irigaţii, autorităţile au în vedere extinderea acestuia. „Planul nostru, al Guvernului şi cred că şi al colegilor mei, este ca până în 2027 să ajungem la cele 2,7 milioane de hectare. Am luat din faşă, practic, deblocarea acestor proiecte, pentru că sunt proiecte importante”, a afirmat Florin Barbu.
În privința sursei de apă, există „îngrijorarea că şi anul acesta s-ar putea înscrie în seria anilor secetoşi”, a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet, la finalul întâlnirii. La rândul său, ministrul energiei, Sebastian Burduja, l-a asigurat pe Florin Barbu de „tot sprijinul din partea noastră şi toată conştiinţa că sectorul agricol este vital pentru economia românească”. (C. Z.)