Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Doar 20% din populația țărilor sărace va avea acces la vaccinuri
Pentru a da acces la vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor defavorizate, a fost creat mecanismul Covax, dar sistemul suferă de individualismul ţărilor bogate şi de lipsa finanțării. Directorul OMS a făcut apel la colectarea a 4 miliarde de dolari pentru vaccinarea populației din țările sărace. Preşedintele Ucrainei, a cărui ţară nu a obţinut nici o doză de vaccin și unde au apărut clinici care fac vaccinări ilegale cu 3.000 de euro doza, a cerut ajutorul Uniunii Europene.
Circa 28 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate până acum în 46 de ţări, a declarat săptămâna trecută directorul pentru urgenţe sanitare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Michael Ryan, citat de AFP.
Oficialul OMS şi-a exprimat regretul că acestea sunt în principal făcute de ţări bogate.
„Aproximativ 46 de ţări desfăşoară campanii de vaccinare, dintre care doar una singură are venituri modeste”, a remarcat Ryan.
La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut un apel către statele lumii pentru a contribui la colectarea a 4 miliarde de dolari pentru vaccinarea oamenilor din toată lumea, nu doar a celor din ţările bogate, relatează Reuters.
OMS şi Alianţa pentru vaccinuri (Gavi) au înfiinţat mecanismul Covax pentru a distribui vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor defavorizate, dar sistemul suferă de tendinţa „fiecare pentru sine” a ţărilor bogate şi de lipsa fondurilor.
Obiectivul OMS este să furnizeze doze pentru circa 20% din populaţia ţărilor participante la Covax înainte de sfârşitul anului. Agenţia ONU speră să trimită primele vaccinuri la sfârşitul lunii ianuarie sau în februarie.
Ucraina și Republica Moldova fac parte din statele care vor apela la mecanismul Covax, însă au cerut ajutor și de la Uniunea Europeană.
„Statele membre UE trebuie să acorde o atenţie specială ţărilor din Parteneriatul Estic în chestiunile achiziţiilor comune şi accelerării livrării vaccinurilor”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei declaraţii alături de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită la Kiev. Din Parteneriatul Estic mai fac parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus şi Georgia.
Ucraina, care are în jur de 40 milioane de locuitori, speră să primească în martie sau aprilie 8 milioane de doze de vaccin prin intermediul mecanismului Covax.
Până atunci, în țara vecină a apărut fenomenul vaccinărilor clandestine, probabil cu vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, la prețuri de până la 3.000 de euro pe doză. Vaccinul este posibil să fi fost adus din Israel şi mai mulţi oficiali de top şi oameni de afaceri au apelat la această soluție, relatează presa de la Kiev.
Republica Moldova așteaptă, la rândul ei, să primească primele vaccinuri prin Covax la sfârşitul lui ianuarie. Acestea se vor adăuga celor 200.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech pe care le va dona România.
(Cristina Zamfirescu)