Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Doar aproape 30% dintre români au disciplina economisirii
Mai mult de jumătate (51%) dintre români consideră că este foarte important să economisească, procentul fiind în creștere, de la 44% în 2020 şi 36% în 2019, însă, în acelaşi timp, 71% dintre respondenţi nu au o rutină de economisire şi susţin că pun bani deoparte aleatoriu, în funcţie de ceea ce le rămâne după ce îşi asigură cheltuielile curente, potrivit studiului anual al Erste Group realizat în ţările central și est-europene, preluat de Agerpres.
Concluzia principală a studiului este că românii fac progrese în zona educaţiei financiare, însă le lipseşte încă disciplina economisirii. În majoritatea ţărilor din regiune, unul din doi respondenţi au declarat că economisesc lunar o sumă fixă, ceea ce relevă o mai bună organizare a cheltuielilor şi prioritizarea economisirii.
Potrivit studiului, românii economisesc, în medie, 309 lei pe lună, echivalentul a 58 euro, cu un salariu mediu net de 3.541 lei. Românii au înregistrat o creştere constantă a sumei economisite, ajungând la 309 lei lunar în 2021, față de 286 lei în 2020 şi 269 lei în 2019.
Austriecii continuă să fie lideri în această zonă a Europei, cu o medie de 334 euro economisiți lunar, urmaţi de slovaci (123 euro), cehi (119 euro), unguri (83 euro), croaţi (72 euro). Corelat cu salariul mediu din fiecare ţară din regiune, există un procent constant de 10% economisire la nivelul populaţiei.
„Înţelegem, într-un număr din ce în ce mai mare, că obţinerea prosperităţii ţine şi de economisirea unui procent din câştigul lunar”, a declarat, potrivit Agerpres, Nicoleta Deliu, director comunicare la BCR, la prezentarea studiului Money Matters, realizat în Austria, Ungaria, Croaţia, Cehia, Slovacia, România şi Serbia. (C. Z.)