Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Doar patru din zece români reușesc să pună bani deoparte
Deși românii au cheltuit mai puțin în 2020 din cauza restricțiilor impuse de pandemie, doar patru din zece au reușit să facă economii (39%), în condiţiile în care, înainte de criza sanitară, două treimi dintre respondenţi (68%) reuşeau să economisească, relevă un studiu comandat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Potrivit specialiștilor, un comportament financiar sănătos implică asigurarea unui fond de economii echivalent cu 3-6 salarii.
Studiul, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), la comanda ARB, în luna decembrie 2020, mai arată că persoanele care locuiesc în mediul urban reuşesc în mai mare măsură să economisească în timpul pandemiei.
„Dacă ar dispune de o sumă mare de bani, 28% dintre români i-ar investi în educaţia proprie sau a membrilor familiei, 23% dintre respondenţi ar depune banii la bancă, 16% ar avea iniţiative antreprenoriale şi 10% ar cumpăra valută, restul fiind utilizaţi în diverse scopuri. Doar 9% dintre respondenţi ar ţine banii la saltea”, susţin autorii studiului.
În pofida scăderii celor care economisesc, viteza de creştere a depozitelor clienţilor este mai mare cu 3-4 puncte procentuale față de nivelul de dinainte de pandemie. Astfel, soldul depozitelor este cifrat la 410 miliarde de lei, potrivit datelor referitoare la luna noiembrie 2020.
„Avansul mai rapid al economisirii în contextul pandemic arată că populaţia şi companiile au văzut sistemul bancar românesc ca pe o centură de siguranţă, fiind depozitarul banilor acestora”, mai arată cercetarea.
De asemenea, două treimi din economiile populaţiei şi ale companiilor sunt realizate în moneda naţională, restul economiilor fiind constituite în valută. Majoritatea depozitelor sunt constituite pe termene scurte, de sub un an, iar 61,4% din economiile din bănci sunt constituite de populaţie.
Impactul pandemiei de COVID-19 şi al măsurilor restrictive impuse s-a resimţit şi în comportamentul europenilor în ceea ce priveşte gestionarea cheltuielilor şi obiceiurile de economisire, arată un alt studiu, realizat la nivel internațional. Potrivit acestuia, aproximativ 46% dintre români susţin că au cheltuit mai puţini bani în perioada regimului de izolare, peste media europeană de 44%, în timp ce 31% dintre ei spun că au economisit mai mult, puţin peste media europeană de 30%.
Același studiu arată că 9% dintre europeni au pus deoparte echivalentul a mai puţin de un salariu, 24% dintre aceştia au economisit valoarea a aproximativ 1-3 salarii, iar 17% dintre europeni susţin că au economisit echivalentul a peste 12 salarii.
Una dintre recomandările de bază în materie de securitate financiară este strângerea unui fond de urgenţă, echivalentul a minimum 3-6 salarii, pentru a face faţă situațiilor neprevăzute, lipsa economiilor indicând o stare de vulnerabilitate financiară.
(Cristina Zamfirescu)