Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Dobânzi plafonate prin lege la creditele acordate de IFN-uri
Românii care împrumută bani de la instituții financiare nebancare (IFN) nu vor mai plăti dobânzile excesive care sunt practicate în prezent, după ce deputații au adoptat o lege care plafonează aceste dobânzi și limitează creanțele pe care le pot cere recuperatorii. Astfel, dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare nu va putea fi cu mai mult de 8% peste dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, iar DAE la creditele de consum nu va putea depăşi cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare a BNR.
Proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare, cum sunt Provident, Viva Credit, Hora Credit, Credit Fix etc., a fost adoptat marţi cu o largă majoritate de Camera Deputaților și va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Potrivit senatorului Daniel Zamfir, inițiatorul legii, actul normativ se aplică şi creditelor în derulare, iar IFN-urile vor trebui să modifice condiţiile contractuale astfel ca „împrumutatul să nu ajungă să plătească mai mult decât dublul sumei”.
Legea care limitează dobânzile aplicate de IFN-uri prevede că DAE la creditele ipotecare poate depăşi cu maximum 8% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR (este vorba despre dobânda Lombard a BNR, care este cu 1% peste dobânda de politică monetară - de 7% în prezent, deci are un nivel de 8%). Mai exact, câtă vreme dobânda cheie a BNR se va menține la 7%, dobânda la împrumuturile ipotecare acordate de IFN-uri va fi limitată la 16%, iar acest plafon va scădea odată cu scăderea dobânzii cheie.
În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, așadar dobânda efectivă la aceste credite va fi de maximum 35%. Prin excepție, în cazul creditelor de consum de maximum 5.000 de lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi (365% pe an), în cazul creditelor de consum între 5.001 şi 10.000 de lei, nu poate depăși 0,8% pe zi (292% pe an), iar în cazul creditelor de consum între 10.001 şi 25.000 de lei, nu poate depăşi 0,6% pe zi (219% pe an). Concomitent, în toate aceste ultime trei situații, valoarea totală plătibilă nu poate fi mai mare decât dublul valorii totale a creditului.
Dacă nivelul DAE sau al costului total al creditării pe zi şi/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, consumatorul poate solicita reducerea lor, fie pe cale amiabilă creditorului financiar, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor, stabilește legea.
Actul normativ se aplică „şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile”. Legea va intra în vigoare la 90 de zile de la data promulgării și publicării în Monitorul Oficial. (C. Z.)