Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Doi candidați pentru șefia NATO: Rutte și Iohannis
România a notificat aliații din NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis drept candidat pentru postul de secretar general care devine vacant la 1 octombrie, la expirarea mandatului lui Jens Stoltenberg. Candidatura a fost dezvăluită de Bloomberg joi seara, zi în care SUA, Regatul Unit, Germania și Franța și-au anunțat susținerea pentru premierul olandez Mark Rutte, până la acel moment singurul candidat, care ar avea, potrivit Reuters, sprijinul a circa 20 de state NATO din totalul celor 31.
Aproximativ 10 țări sunt încă nehotărâte, majoritatea de pe flancul estic al Alianței, dar le va fi dificil să conteste candidatul susținut de SUA, a scris Politico într-un comentariu. Acestea par să fie iritate de aparenta lipsă de interes a lui Rutte față de statele de la granița cu Rusia. „Cel puțin cineva trebuie să întrebe: Bine, Mark, cum vei gestiona relațiile cu Rusia?”, ar fi spus un înalt diplomat est-european, potrivit Politico.
Unii oficiali NATO spun că intrarea în scenă a lui Iohannis nu ajută la unitatea Alianței, importantă în contextul unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, însă alte voci menționează eșecul lui Rutte de a aduce bugetul apărării olandeze la 2% din PIB. Politico amintește și de tensiunile dintre Olanda și România, după ce guvernul Rutte a refuzat ani de zile intrarea Bucureștiului în Schengen.
Potrivit agențiilor de presă, aliații vor să-l găsească pe înlocuitorul lui Stoltenberg până la summitul NATO de la Washington din 9-11 iulie sau chiar mai devreme, la reuniunea miniștrilor de externe de la Bruxelles din 4-5 aprilie. Selecția se realizează prin consultări între membri, iar candidatul care obține susținerea tuturor aliaților devine noul șef al NATO. (C. Z.)