Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Domeniile care oferă anual cele mai multe locuri de muncă
Anul 2023 a fost unul în care companiile au continuat să angajeze, dar fără a majora salariile în ritmul cu care au făcut-o anul trecut, când creșterile au fost de 10%-15% în aproape toate sectoarele, arată o analiză de specialitate. Domeniile care anunță, anual, cel mai mare număr de joburi şi care recrutează masiv sunt retail, industria alimentară, servicii de call center, transport. Spre deosebire de anul trecut nu mai există judeţe cu medii salariale nete mai mici de 3.000 de lei pe lună.
Potrivit analizei realizate de platforma de recrutare online eJobs, companiile au venit în acest an cu mai puține locuri de muncă decât în 2022; a crescut, în schimb, numărul celor interesați să se angajeze.
„Peste 300.000 de joburi noi, postate într-un an care nu a fost tocmai cel mai liniştit din punct de vedere economic, nu înseamnă puţin, chiar dacă, în comparaţie cu anul trecut, se observă o uşoară scădere. Numărul de aplicări, în schimb, a crescut cu 10%, ajungând până la aproape 9 milioane din ianuarie şi până acum. Pe un fond atât de dinamic, angajatorii nu s-au mai văzut nevoiţi să crească salariile la nivel general”, a transmis Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul platformei de recrutare.
Potrivit datelor eJobs, judeţele cu cele mai mari salarii anul acesta au fost Bucureşti, cu o medie salarială netă de 5.000 de lei; Timiş (4.700 de lei); Cluj (4.500 de lei); Ilfov, Iaşi, Braşov şi Sibiu cu 4.000 de lei. De cealaltă parte a clasamentului se află Vâlcea, Ialomiţa şi Gorj (3.200 de lei) sau Caraş-Severin şi Vaslui (3.100 de lei).
„Spre deosebire de anul trecut, anul acesta nu mai vedem nici un judeţ cu o medie salarială mai mică de 3.000 de lei pe lună”, a remarcat Drăghici, potrivit Agerpres.
Potrivit studiului, din punctul de vedere al domeniilor cu cele mai mari salarii, pe primul loc continuă să se afle IT-ul, cu o medie salarială netă de 6.500 de lei pe lună. Cei care lucrează în project management ocupă cea de-a doua poziţie, cu o medie de 6.000 de lei. Angajaţii din construcţii şi instalaţii câştigă, în medie, 5.000 de lei pe lună, la fel cei din audit/consultanţă şi petrol/gaze. În inginerie, media este 4.800 de lei net, în telecom 4.400 de lei, iar în banking 4.000 de lei.
„În toate domeniile de activitate aşteptările salariale ale angajaţilor depăşesc salariile încasate în realitate cu aproximativ 25%-30%. Cea mai mare discrepanţă o vedem în industria navală/aeronautică: 4.500 de lei - media reală vs 6.500 de lei - aşteptările candidaţilor, o diferenţă de 44%”, a exemplificat Roxana Drăghici.
În ceea ce priveşte domeniile care oferă, anual, cele mai multe locuri de muncă şi care recrutează în aproape toate judeţele, salariile arată astfel: pentru retail, media salarială netă este de 3.600 de lei, pentru industria alimentară și pentru servicii de call center/BPO (business process outsourcing sau servicii externalizate) 3.500 de lei, iar pentru transport/distribuţie 4.000 de lei. (C. Z.)