Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Domeniul agricol poate crea cele mai multe locuri de muncă
Pe măsura de instalare a tinerilor la sate s-au instalat până acum aproximativ 10.000 de tineri, iar solicitările au fost mult peste capacitatea financiară a acestui program. Mai sunt în jur de 7.000 de tineri care nu au reuşit.
Domeniul agriculturii poate crea în această perioadă cele mai multe locuri de muncă, a declarat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin. "Principala sursă de creare a locurilor de muncă o reprezintă absorbţia de fonduri europene. Pe zona de investiţii, pe dezvoltare rurală, în 3-4 ani de zile, au venit 4,3 miliarde de euro şi au creat locuri de muncă. Numai pe măsura de instalare a tinerilor la sate s-au instalat aproximativ 10.000 de tineri, deşi solicitările au fost mult peste capacitatea financiară a acestui program. Mai sunt în jur de 7.000 de tineri care nu au reuşit", a spus Constantin. Ministrul a precizat că pe zona de investiţii din agricultură au fost măsuri destinate fermierilor mici, dar şi investiţii importante care s-au adus către unităţi de procesare, silozuri şi mari ferme. "Numai pe zona de plăţi directe, unde au venit 3,6 miliarde de euro, avem 1,07 milioane de cereri de plată depuse atât de persoane fizice, cât şi juridice. Aici 1% din fermieri primesc 45% din fonduri. În România sunt într-adevăr foarte multe ferme mari, avem cea mai mare fermă din sud-estul Europei, respectiv Insula Mare a Brăilei, şi foarte mulţi bani sunt direcţionaţi către fermele mari", a adăugat ministrul agriculturii. Anul 2013 scoate mai mulţi bani din buzunarul românilor Anul viitor va fi unul extrem de dificil din punctul de vedere al impactului bugetar, a mai declarat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale. "Anul 2013 înseamnă un vârf de plăţi pe mai multe zone. Numai la FMI va trebui să returnăm între 5 şi 6 miliarde de euro. De asemenea, în mai expiră derogarea de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor şi va trebui să găsim o soluţie, pentru că şi acolo efortul bugetar va fi extrem de consistent. Sper, de asemenea, să nu mai avem secetă în 2013, secetă pe care am avut-o în acest an, cu implicaţii destul de importante la nivelul economiei româneşti", a spus Daniel Constantin. "Marea provocare abia după 9 decembrie începe" În paralel cu sumele din ce în ce mai mari cu care România va trebui să contribuie la bugetul european, fondurile UE alocate ţării noastre pentru dezvoltare rurală vor fi mai mici cu aproape 800 de milioane de euro în perioada 2014-2020. Conform noii propuneri făcute în Consiliul European, fondurile europene pe zona de investiţii în agricultură vor fi reduse cu 20%, până la 7,2 miliarde de euro, în perioada 2014-2020, faţă de actualul exerciţiu financiar. Ministrul agriculturii a mai subliniat că, după alegerile din 9 decembrie, va trebui să existe o mare responsabilitate în construcţia bugetului şi în actul guvernării. "Dincolo de alegeri, acestea trec în 3-4 zile, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate în construcţia bugetului şi în actul guvernării, pentru că marea provocare abia după 9 decembrie începe", a adăugat Constantin.