Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Dosarul Roșia Montană: Verdict în favoarea României
România a primit câștig de cauză în acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, judecată la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), și va obține de la reclamanți contravaloarea cheltuielilor de judecată din ultimii 9 ani aferente procedurii de arbitraj. Acţiunea fusese iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), care au reclamat faptul că statul român, deși le dăduse în 1997 drept de exploatare în zona minieră de la Roșia Montană, a blocat (în 2014) un proiect de lege care le-ar fi permis extragerea zăcămintelor din zonă. Mai mult, situl Roșia Montană a fost inclus în 2021 pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
Guvernul României a salutat decizia ICSID şi a mulțumit tuturor celor implicaţi în apărarea intereselor statului român.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a salutat reuşita în procesul privind Roşia Montană şi a felicitat echipele de specialişti implicate. „După mulţi ani de contestări şi dezbateri, atât politice, cât şi juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câştigă procesul pentru Roşia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând şi reuşind să protejeze patrimoniul naţional”, a scris preşedintele Iohannis pe Facebook.
Odată cu acest verdict, exploatarea aurului pe baza tehnologiei de cianuri a devenit un subiect închis, este de părere Tanczos Barna, fost ministru al mediului.
„Putem să considerăm cazul Roşia Montană şi exploatarea aurului în România bazată pe tehnologia cu cianuri caz închis. În România şi în Europa cred că astăzi nu se mai poate deschide nici o exploataţie minieră pe această tehnologie. Legislaţia Uniunii Europene şi legislaţia României sunt atât de complexe, sunt atât de greu de respectat în cazul acesta, încât consider că această temă, din punctul de vedere al exploatării aurului, pe baza tehnologiei de cianuri, este un subiect închis”, a declarat Tanczos Barna pentru Agerpres.
Acesta şi-a felicitat foştii colegi din Ministerul Mediului pentru contribuţia avută la câştigarea procesului, ale căror propuneri au fost respectate de echipa de avocaţi, și a criticat declarațiile făcute în ultimul timp de ministrul de finanţe care „ar fi sugerat o lună că procesul este ca şi pierdut”. (C.Z.)