Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Dosarul UE-Mercosur, o saga de peste 20 de ani
Negociat timp de 20 de ani și finalizat în 2019, acordul comercial de liber schimb dintre UE și țările blocului Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay) este pe punctul de a fi deblocat, liderii de la Bruxelles presând statele membre să accelereze ratificarea în parlamentele proprii. Dacă va fi semnat și implementat, acordul UE-Mercosur va îndepărta barierele comerciale şi va crea o piaţă comună de circa 800 de milioane de persoane.
Într-o declarație făcută recent în timpul turneului efectuat în Brazilia, Columbia şi Mexic, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, își exprima speranța că acordul va fi semnat „înainte de următorul summit cu America Latină, care va avea loc în 17 şi 18 iulie la Bruxelles”. Până acum, acordul nu a fost ratificat mai ales din cauza politicilor de mediu ale fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro. Venirea la putere a lui Luiz Inacio Lula da Silva dă noi speranțe susținătorilor acordului. „Cred că sunt noi argumente pe masă”, iar angajamentul preşedintelui Lula împotriva defrişărilor este <autentic>, a spus Timmermans.
Pe de altă parte, țările Mercosur afirmă că sunt „anumite probleme pe care Europa trebuie să le rezolve”, referindu-se la noua legislaţie de mediu a UE care afectează competitivitatea produselor lor sau la politica de subvenţii agricole a UE, dăunătoare producătorilor brazilieni şi argentinieni. Totodată, cele patru state sud-americane dau de înțeles că vor începe negocierea unui acord similar cu China, în lipsa progreselor în dosarul UE-Mercosur.