Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Două tipuri de împrumuturi prin programul „Noua casă”
Guvernul a aprobat programul „Noua casă”, care își propune stimularea achiziţiilor imobiliare de către familiile tinere. Se vor acorda două categorii de credite, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro, pentru locuinţe noi, cu un avans de 15% şi o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, pentru locuințe mai vechi de 5 ani, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.
Actul normativ care modifică vechiul program „Prima casă” a fost adoptat în şedinţa de Guvern de joia trecută. Noul program, numit „Noua casă”, extinde practic aria beneficiarilor, potrivit declarațiilor făcute de Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului. „Avem, pe de-o parte, plafonul de 70.000 de euro cu garanţii de stat de 50% şi avans de 5% din valoarea achiziţiei, ceea ce a funcţionat şi în cadrul programului «Prima casă» şi va funcţiona în continuare şi se adaugă o nouă categorie de beneficiari, cei care doresc să achiziţioneze locuinţe cu valoare până la 140.000 de euro, cu garanţii de stat în proporţie de 60% din valoarea finanţării garantate şi cu un avans de 15% din valoarea achiziţiei”, a explicat Dancă.
Potrivit precizărilor ulterioare făcute de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care este instituţia financiară nebancară care va gestiona programul „Noua casă”, avansul de 15% şi garanţia în nume şi cont stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro inclusiv. Practic, creditul destinat achiziţiei unei locuinţe noi sau asimilate de maximum 140.000 de euro este compus din finanţarea acordată de instituţia bancară (maximum 119.000 de euro) şi avansul plătit de beneficiar.
Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat), condiţiile rămân neschimbate. Creditul destinat achiziţiei de locuinţe de maximum 70.000 de euro este compus din finanţarea acordată de bancă (66.500 de euro), care acoperă maximum 95% din preţ, și restul de 3.500 de euro - avansul plătit de beneficiar.
În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate, FNGCIMM precizează că acestea au rămas neschimbate. Astfel, poate avea calitatea de beneficiar al programului orice persoană fizică care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nici o locuinţă, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, mai mică de 50 mp; achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului; are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
(Cristina Zamfirescu)