Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Două zile de vot la referendumul pentru definirea căsătoriei
Referendumul privind modificarea Constituţiei în sensul clarificării termenului de căsătorie va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7:00 şi 21:00, a hotărât Guvernul în şedinţa extraordinară de marţi în care au fost adoptate actele normative necesare pentru organizarea şi desfăşurarea scrutinului. Întrebarea de pe buletinul de vot la care cetăţenii trebuie să răspundă cu „da” sau „nu” va fi: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a cerut instituţiilor implicate în organizarea referendumului să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să demareze urgent acţiunile pentru organizarea acestui scrutin.
Curtea Constituţională a avizat favorabil demersul de revizuire a Constituţiei.
„În acest moment sunt întrunite toate condiţiile legale pentru organizarea referendumului pe această temă. Conform legii, Guvernul are obligaţia de a organiza acest scrutin pentru care au semnat peste trei milioane de cetăţeni. (...) Pentru ca cetăţenii să aibă posibilitatea să-şi exprime opţiunile cu privire la definirea căsătoriei în Constituţia României referendumul va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 şi 7 octombrie 2018”, a declarat Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.
Premierul a subliniat că referendumul „este efectul unui demers cetăţenesc, iar partidele politice trebuie să respecte voinţa cetăţenilor”, a precizat Dăncilă.
În completarea declaraţiilor făcute de primul-ministru, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a arătat că, având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actele normative adoptate de Guvern stabilesc „folosirea dimensiunilor buletinului de vot şi ale textului acestuia de o manieră identică cu cea utilizată la referendumurile anterioare”.
„Regia Autonomă «Monitorul Oficial» va prezenta macheta buletinului de vot pentru bun de tipar în cel mult 48 de ore de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă adoptate astăzi în şedinţa de Guvern. Imprimarea buletinelor de vot se va face de către Regia Autonomă «Monitorul Oficial», confecţionarea ştampilelor cu menţiunea «Votat» va fi realizată de Regia Autonomă «Monetăria Statului», iar confecţionarea timbrelor autocolante de către Compania Naţională «Imprimeria Naţională» SA. Sunt soluţii legislative care au fost avute în vedere şi utilizate şi cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014”, a mai afirmat Nelu Barbu.
Întrebarea care le va fi adresată cetăţenilor şi la care aceştia trebuie să răspundă cu „da” sau „nu” va fi: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, a mai hotărât Guvernul în şedinţa de marţi. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, a fost adoptată pe 11 septembrie de Senat.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat, de asemenea, că suma alocată pentru organizarea scrutinului popular este de 163,712 milioane de lei şi că se vor organiza secţii de votare în străinătate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institutele culturale din străinătate.
Conform legii, condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot. Potrivit ultimelor date comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 iulie este de 18.917.601, ceea ce înseamnă că pentru validarea referendumului din 6 şi 7 octombrie este necesară participarea la vot a circa 5.675.000 de cetăţeni.