Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Dreptul de deconectare de la obligațiile de serviciu
În vigoare deja în mai multe state europene, dreptul de deconectare de sarcinile de la serviciu a intrat în vigoare recent și în Australia, scrie euractiv.ro. Concret, acest drept spune că angajații nu ar trebui să fie obligați să răspundă sarcinilor de serviciu sau e-mailurilor și altor mesaje venite prin mijloace electronice în afara orelor de lucru.
Franța a fost printre primele ţări cu această inițiativă, în 2017, urmată de Spania, Portugalia, Belgia. Grecia a introdus de asemenea legislație în această privință, actualizată relativ recent, în martie 2024. Belgia a introdus legislație în acest sens din aprilie 2023 și din octombrie a reformulat-o, astfel că măsurile se aplică firmelor cu sau peste 20 de angajați.
În România nu există reglementări directe cu privire la dreptul la deconectare, însă legislația muncii reglementează într-un mod restrictiv durata timpului de lucru, arată un raport al fundației Friedrich Egbert. Mai exact, durata legală maximă a timpului de lucru nu poate să depășească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. În cazul telemuncii, angajatul trebuie să își exprime acordul în scris pentru ore suplimentare.