Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Dreptul la concediu de maternitate şi pensie
Lucrătorii independenţi (freelanceri), precum şi partenerii acestora vor beneficia de indemnizaţii de maternitate şi drepturi de pensie, potrivit unei noi legislaţii a Uniunii Europene, intrată în vigoare la mijlocul acestei săptămâni.
În aceste zile a intrat în vigoare o nouă directivă a Uniunii Europene, care oferă o mai bună protecţie socială unei anumite categorii, tot mai prezente pe piaţa muncii - muncitorii independenţi sau freelancerii. Legislaţia nouă oferă persoanelor care desfăşoară o activitate independentă, dar şi partenerilor acestora, dreptul la concediu de maternitate şi la pensie. "Noua legislaţie europeană asigură egalitatea deplină, în practică, între bărbaţi şi femei în viaţa profesională, promovând spiritul antreprenorial în rândul femeilor şi permiţându-le femeilor care desfăşoară o activitate independentă să se bucure de o mai bună protecţie socială. Solicit statelor membre să înceapă rapid punerea în aplicare a directivei, astfel încât cetăţenii noştri să simtă beneficiile acesteia în viaţa de zi cu zi", a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene. Potrivit CE, la nivelul UE este prima dată când se instituie o indemnizaţie de maternitate în favoarea femeilor care desfăşoară o activitate independentă. Actul legislativ, aprobat de Parlamentul European la 18 mai şi susţinut de statele membre ale UE la 7 iunie, prevede că femeile au dreptul la o indemnizaţie de maternitate şi la un concediu de cel puţin 14 săptămâni, în cazul în care doresc să beneficieze de acestea. Noile norme contribuie şi la încurajarea spiritului antreprenorial, în general, şi în rândul femeilor, în special. La ora actuală, există în acest domeniu importante disparităţi între bărbaţi şi femei - numai 30% din antreprenorii europeni sunt femei. Conform normelor de aplicare, statele membre ale UE au la dispoziţie doi ani pentru a transpune directiva în dreptul lor intern, doar în cazul unor dificultăţi speciale această perioadă să poată fi extinsă pentru alţi doi ani, pentru a pune în aplicare dispoziţiile referitoare la soţiile/soţii sau partenerii care ajută lucrătorii ce desfăşoară o activitate independentă. Activitatea desfăşurată cu titlu independent este o formă de muncă cu o pondere semnificativă - deşi minoritară - în Europa, reprezentând aproximativ 16% din populaţia activă, iar aproximativ 11% dintre freelanceri din Europa fac apel la ajutorul soţiilor/soţilor sau al partenerilor de viaţă care lucrează în mod neoficial în mici întreprinderi familiale, cum ar fi exploataţiile agricole sau cabinetele medicale locale, după cum susţine CE.