Românii care muncesc în Spania au participat la congresul internaţional cu tema "Soluţiile Uniunii Europene pentru dezvoltarea mobilităţii cetăţenilor români". Românii din Spania cunosc unele principii de bază referitoare la dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor, însă nu ştiu mereu şi cum să procedeze în cazul în care drepturile le-au fost încălcate.
Românii din Spania au fost informaţi cu privire la drepturile şi şansele de care se bucură cetăţenii români atunci când se deplasează în cadrul UE. Dintre aceste drepturi, s-a discutat îndeosebi despre importanţa participării şi a exercitării dreptului la vot la nivel european, la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor. "Acestea constituie o şansă pe care o are fiecare cetăţean, de a influenţa componenţa Parlamentului şi deciziile sale pe durata următorului mandat de cinci ani", se arată în motivaţia şi obiectivele congresului organizat de Biroul de informare europeană Europe Direct Coslada în colaborare cu Federaţia Asociaţiilor Românilor din Spania (FEDROM), cu sprijinul Guvernului României, al primăriei din Coslada şi al reprezentanţelor instituţiilor europene din Spania.
"Românii din Spania cunosc unele principii de bază referitoare la dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor, însă nu ştiu mereu şi cum să procedeze în cazul în care drepturile le-au fost încălcate", consideră Daniela Varzari, responsabila Centrului de informare europeană Europe Direct din Coslada. În declaraţiile făcute pentru Agerpres, aceasta a explicat că, în general, majoritatea cetăţenilor români care li se adresează cunosc unele principii de bază referitoare la libera circulaţie a lucrătorilor, însă nu ştiu cum să procedeze în cazul în care drepturile europene le-au fost încălcate. "Puţini cunosc reţele europene de soluţionare a problemelor, în cadrul cărora statele membre ale UE lucrează împreună pentru a rezolva, fără utilizarea procedurilor legale, situaţii neplăcute survenite datorită aplicării necorespunzătoare a legislaţiei privind piaţa internă, de către autorităţile publice. Acelaşi grad scăzut de cunoaştere îl întâlnim când este vorba de exercitarea practică a drepturilor în relaţiile cu autorităţile publice, spre exemplu, folosirea formularelor europene în aplicarea regulamentelor de asigurări sociale, eliberarea cardului sanitar european, ori procedura solicitării unei finanţări de la UE".
Prezent la lucrările congresului, Jochen Müller, responsabil pentru afaceri politice în cadrul reprezentanţei Executivului comunitar, susţine că populismul trebuie combătut tocmai cu apărarea dreptului la libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene. "Ar trebui, de altfel, să aibă loc mult mai multe dezbateri, iar copiii trebuie să crească şi cu o astfel de mentalitate, diferită de cea a generaţiei noastre, să fie educaţi în spiritul european. Românii sunt o forţă în Spania, în privinţa mărimii comunităţii şi, de aceea, pot aduce foarte multe contribuţii în cadrul acestei dezbateri europene", este de părere Anamaria Almăşan, consilier pentru afaceri europene în cadrul Ambasadei României de la Madrid.
La 1 ianuarie 2014 vor fi ridicate restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii din ţările UE. În prezent, românii au dreptul să lucreze fără permis de muncă, ca angajat sau ca lucrător independent, în următoarele ţări: Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria. Accesul la piaţa muncii încă este restricţionat, până la finele anului 2013, în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Spania şi Regatul Unit, pentru a putea lucra în aceste ţări românii trebuie să deţină un permis de muncă. (Oana Nistor)