Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Duminică trecem la ora de vară
În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene, începând cu ultima duminică a lunii martie. Astfel, în acest weekend, în noaptea de sâmbătă spre duminică, vom da ceasurile cu o oră înainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00. Revenirea la așa-zisa „oră de iarnă”, care este ora standard a României, se va face în ultima duminică a lunii octombrie. Țara noastră trebuie să ia o decizie privind ora la care va rămâne după abolirea schimbării sezoniere a orei.
Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică (27/28 martie 2021), a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.
În prezent, stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României este reglementată prin Ordonanţa nr. 20 din 1997 care, la art. 1, precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.
După un sondaj realizat în spaţiul comunitar din care reieșea cât de nepopulară (84% în favoarea renunţării la ora de vară/de iarnă) este schimbarea orei în rândul europenilor, Comisia Europeană a propus oficial, în 2018, abolirea acestei practici cu impact negativ asupra sănătăţii. Demersul a urmat procedurile obișnuite, a primit un vot favorabil și în Parlamentul European (la 26 martie 2019, exact acum doi ani), iar calendarul stabilit atunci de eurodeputați prevedea renunţarea la schimbarea orei pe teritoriul UE, începând din 2021.
Fiecare stat membru ar fi trebuit să decidă, individual, până în aprilie 2020, la care oră va rămâne - ora standard sau cea de vară. Ţările care decid să menţină permanent ora de vară ar fi trebuit să efectueze ultima schimbare în acest sens în martie 2021, iar cele care preferă ora standard ar trebui să-și schimbe ora pentru ultima dată în octombrie 2021.
Numai că situația specială creată pandemia de coronavirus a dat peste cap acest calendar.
În România, există o propunere legislativă pentru renunțarea la schimbarea orei, prin abrogarea OUG nr. 20/1997, care a fost, însă, respinsă de Senat, în mai 2018.
Proiectul a fost transmis Camerei Deputaților, cameră decizională, dar are un aviz negativ de la Guvern, dat în ianuarie 2020, precum și de la comisia pentru industrii și servicii a Camerei.
Inițiativa a fost retrimisă în februarie 2021 la comisii pentru elaborarea unui alt raport, în așteptarea unor noi precizări la nivel european.
„Trebuie să funcţionăm după ora naturală şi nicidecum după astfel de convenţii care provoacă mari probleme de sănătate şi, paradoxal, duc şi la pierderi economice”, declara deputatul Daniel Gheorghe, unul dintre susținătorii inițiativei de renunțare la schimbarea orei. (C. Z.)