Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
e-România, „un proiect românesc coerent“
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, comisar pentru Agenda Digitală, apreciază coerenţa proiectului e-România şi i-a recomandat ministrului român al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, prezentarea proiectului cu prilejul reuniunii informale a miniştrilor europeni ai comunicaţiilor de la Granada din 18-20 aprilie, informează MCSI.
Gabriel Sandu a prezentat, în cadrul întâlnirii de la Bruxelles, proiectele naţionale în domeniul societăţii informaţionale. Având în vedere importanţa realizării pieţei unice la nivel european, cei doi oficiali au stabilit premisele unei cooperări directe în ceea ce priveşte implementarea Strategiei naţionale de broadband, strategia privind spectrul radio (spectrul de frecvenţe reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea infrastructurii de broadband în Europa), serviciul universal (introducerea broadband-ului în sfera serviciului universal fiind una dintre temele de consultare publică deschise la nivel european). Unul dintre punctele de acord este legat de transparenţa în relaţiile interinstituţionale, precum şi a cheltuirii fondurilor europene, inclusiv în privinţa celor structurale. Demnitarul român a sugerat că abordarea europeană în privinţa Strategiei de broadband ar trebui să presupună şi un demers de jos în sus, care să ţină cont de particularităţile statelor membre, şi să dubleze eforturile pe care în mod obişnuit Comisia le face. De asemenea, cei doi oficiali au subliniat importanţa domeniului pentru dezvoltarea economică a Uniunii Europene şi a ţării noastre, strategia e-România fiind în conformitate cu Agenda digitală. Ministrul Gabriel Sandu a arătat că îndeplinirea obiectivelor mandatului său se va măsura în numărul de gospodării care au acces la broadband, precum şi în numărul de cetăţeni care utilizează serviciile electronice, rezultând astfel o semnificativă economie de bani şi de timp pentru cetăţeni şi o funcţionare modernă a instituţiilor statului. Demnitarul român a mai subliniat că investiţia de 3% din PIB în cercetare şi dezvoltare prevăzută de Strategia UE 2020 ar trebui să cuprindă şi un segment important legat de sectorul TIC - lucru ce va duce la creşterea competitivităţii economice a României şi a UE.