Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Economia americană va înregistra creştere zero în 2009
În cel mai optimist scenariu, economia americană va înregistra o creştere zero în 2009, în timp ce în cazul celui mai pesimist scenariu ar putea să se contracte până în 2010, a apreciat analistul global de la UBS, Larry Hatheway, într-un interviu acordat agenţiei Xinhua. Având în vedere că economia americană, cea mai mare economie a lumii, este în mijlocul recesiunii, e rezonabil să presupunem că încetinirea va persista până în primăvara lui 2009, urmând să asistăm la o scădere a Produsului Intern Brut de 1,2 procente, a apreciat Larry Hatheway. Cu toate acestea, date fiind eforturile politice concertate, în special recapitalizarea sistemului bancar şi promisiunile viitoarei administraţii vizând un program de stimulente fiscale, este posibil ca în al doilea semestru al anului creşterea economiei americane să fie pozitivă, astfel că pe ansamblul anului 2009 economia americană să înregistreze o creştere zero. În schimb, în situaţia în care măsurile politice se vor dovedi insuficiente, iar stimulentele fiscale inadecvate, economia americană ar putea să se contracte până în 2010, avertizează Hatheway. Analistul UBS crede că intrarea în recesiune a economiei americane se datorează unor factori interni. „Este corect să spunem că un sistem de stimulente, cu rădăcini adânci în politica economică şi financiară americană, a dat naştere unei creşteri nesustenabile a gradului de îndatorare şi a preţului activelor de pe piaţa imobiliară rezidenţială“, a declarat Larry Hatheway.
„Când bula speculativă imobiliară s-a spart, consecinţele au fost atât de severe încât să producă actuala criză a creditului şi o recesiune globală“, a adăugat analistul. De asemenea, ţinând cont de adâncirea şi răspândirea recesiunii la tot mai multe părţi ale economiei mondiale, Larry Hatheway a apreciat că este logic să presupunem că preţul petrolului va fi supus la presiuni pentru o perioadă lungă de timp.